Dieta na cholesterol

dieta na cholesterol, dieta cholesterolowa

Dieta na obniżenie cholesterolu to plan dietetyczny, który skutecznie utrzymuje cholesterol na prawidłowym poziomie. Obecnie tę dolegliwość uważa się za jedną z chorób cywilizacyjnych, ponieważ jest to zjawisko bardzo powszechne. Jak powinna wyglądać dieta na cholesterol? Co jeść, a co kategorycznie wykluczyć z codziennej diety? Sprawdź i skutecznie popraw stan swojego zdrowia!

Cholesterol dzieli się na dobry i zły. Dobry cholesterol to lipoproteina HDL (o wysokiej gęstości), a z kolei zły cholesterol to lipoproteina LDL. Cholesterol jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, natomiast zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu prowadzi do nieprzyjemnych dolegliwości i poważnych chorób.

Z wysokim cholesterolem mamy również do czynienia, gdy spożywa się niezdrowe produkty, prowadzi się siedzący tryb życia — bez żadnej aktywności fizycznej. Na nadmiar cholesterolu może także cierpieć młode osoby, które są obciążone genetycznie. Są przypadki, gdy wynika on z niektórych chorób (nerek, trzustki, cukrzycy, niedoczynności tarczycy). Przyjmowanie niektórych leków może też podwyższać stężenie cholesterolu. Z wiekiem coraz ciężej utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Już po osiągnięciu 20 roku życia powinno się stosować do zaleceń piramidy żywienia, którą opracował Instytut Żywności i Żywienia.

Objawy zbyt wysokiego cholesterolu we krwi

Zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi wiąże się z poważnymi dolegliwościami. Wysoki cholesterol może powodować:

– kłopoty z sercem – miażdżyca (odkładanie się cholesterolu na ścianach tętnic, chorujący na miażdżycę szybciej się męczy, cierpi na nadciśnienie, zawroty głowy oraz bóle brzucha i łydek), choroba wieńcowa (sygnałem może być ból w klatce piersiowej, nudności, kołatanie serca i zdrętwiałe ręce), zawał serca czy udar mózgu,

– ból w nogach – powodem jest słaby przepływ krwi ze względu na zapchane tętnice. Mogą występować także częste skurcze łydek – zwłaszcza w nocy. Zwracaj uwagę również na kolor nóg (błyszcząca, blada i naciągnięta skóra sygnalizuje o złym ukrwieniu, która może być wynikiem wysokiego poziomu cholesterolu,

– problemy z koncentracją – cholesterol wpływa na sprawność umysłową człowieka (mogą pojawić się zaniki pamięci),

– kępki żółte w konkretnych miejscach na ciele – sygnał alarmujący to także żółte plamki w okolicach powiek, w zgięciach kolan.

Jest jednak skuteczny sposób na uniknięcie tych objawów – odpowiednia zdrowa dieta cholesterolowa, która może znacząco obniżyć poziom cholesterolu. Dowiedz się jak szybko obniżyć cholesterol! Zadbaj o swoje zdrowie, jeśli obserwujesz u siebie któreś z powyższych objawów to najwyższa pora na zmianę nawyków żywieniowych, i nie tylko.

Dieta na obniżenie cholesterolu

Co robić, aby obniżyć cholesterol? Obniżenie cholesterolu jest możliwe, ale trzeba stosować się do kilku istotnych reguł. Przede wszystkim należy zmienić swoje nawyki żywieniowe i wykluczyć spożywanie niektórych produktów. Po wykryciu wysokiego poziomu cholesterolu najpierw stosuje się dietę cholesterolową — jeśli to okaże się niewystarczające, konieczne może być leczenie farmakologiczne i przyjmowanie specjalnych leków.

Dzięki diecie cholesterolowej możliwe, że uda Ci się skutecznie uchronić przed poważnymi schorzeniami, w tym chorobami układu krążenia! Co więc jeść?

Warzywa i owoce

Świeże i najlepiej sezonowe warzywa i owoce to podstawa każdej zdrowej diety. Przede wszystkim sięgaj po produkty, które zawierają błonnik pokarmowy (jabłko, cytrusy, nasiona roślin strączkowych, groszek), a także owoce jagodowe i te, które zawierają witaminę C — owoce cytrusowe, takie jak pomarańcza, kiwi, cytryna, guawa, grejpfrut. Niektóre warzywa także mają wysokie stężenie witaminy C i są to brokuły, kalafior, brukselka i papryka. Doskonałym wyborem będą również kiszonki.
Dieta cholesterolowa musi uwzględniać rośliny strączkowe. Nasiona roślin strączkowych, takie jak zielona fasola czy soczewica wpływają pozytywnie na gospodarkę lipidową i tym samym pomagają oczyścić organizm i obniżyć poziom cholesterolu.

Produkty zbożowe

Źródłem błonnika pokarmowego są także produkty zbożowe. Produkty z pełnego ziarna to, na przykład: pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, brązowy ryż, grube kasze — jęczmienne, jaglane, gryczane, pęczak. Dopuszczalne w tej diecie są także płatki kukurydziane oraz biały ryż. Produkty zbożowe powinny być bazą do każdego spożywanego posiłku i stanowić główne źródło energii.

Produkty mleczne

W diecie na cholesterol istotne są produkty mleczne — zwłaszcza chudy nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu. Do swojego codziennego menu warto dodać jogurty, kefiry, jaja, ale również mleko — zawiera kwasy jednonienasycone, dzięki którym obniża poziom cholesterolu i jego wchłanianie. Osoby, które mają zalecenie stosować się do zasad diety cholesterolowej, powinny wybierać mleko chude bądź półtłuste.

Chude mięso

Dieta na wysoki poziom cholesterolu pozwala na spożywanie chudych mięs. Unikać trzeba wieprzowiny i wołowiny, a wybrać takie mięsa jak: kurczak, indyk, królik, cielęcina czy ryby (tutaj te chude, ale też tłuste!). Najlepsze gatunkowo i najzdrowsze ryby: łosoś, śledź, makrela, sardynki, halibut. Świeżą rybę powinno spożywać się dwa razy w tygodniu. Mięso zastąp roślinami strączkowymi przynajmniej raz na tydzień.

Kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe dzielą się na zwierzęce i roślinne — nasycone i nienasycone bądź jednonienasycone. Tłuszcze nasycone są złe i ich należy unikać w zdrowej diecie. Wyklucz fast foody i wszystkie przetworzone produkty, które na pewno zawierają tłuszcze nasycone. Tłuszcze nienasycone, czyli głównie tłuszcze roślinne to tłoczony na zimno olej rzepakowy, lniany bądź sojowy, oliwa z oliwek czy olej kokosowy. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawiera także awokado. Warto wspomnieć, że oliwa i oleje roślinne mają sterole roślinne, występujących steroli, które blokują wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym! Źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych są także tłuste ryby morskie.
Ważne! Należy unikać produktów, które zawierają olej palmowy.
.

dieta cholesterolowa

Dlaczego warto wybrać catering dietetyczny? Która dieta będzie odpowiednia?

Catering dietetyczny niesie ze sobą wiele korzyści. Zwłaszcza na początku zmiany nawyków żywieniowych, kiedy to jeszcze nie jesteś pewien czy Twoje wybory co do artykułów spożywczych są słuszne, warto zlecić to zadanie profesjonalistom. Sprawdź, na jakie zalety możesz liczyć:

– wybór lekkostrawnej diety cholesterolowej – w przypadku diety na obniżenie cholesterolu idealnie sprawdzi się dieta śródziemnomorska, natomiast bardzo podobna jest dieta wegetariańska, której posiłki są bardzo lekkie, ale pożywne i ciekawe — może dla zdrowia warto się przestawić?

– oszczędność czasu – nie musisz spędzać czasu na gotowaniu w kuchni!

– wygoda – gotowe potrawy każdego dnia pod Twoimi drzwiami,

– dieta pod okiem dietetyka – Zdrowy Catering oferuje bezpłatną rozmowę ze specjalistą ds. żywienia. W przypadku zmiany planu żywienia na dietę cholesterolową często trzeba zredukować masę ciała do wartości prawidłowych – dietetyk pomoże Ci o to zadbać! Pamiętaj jednak przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety, powinno się ją skonsultować z lekarzem!

– wyliczona odpowiednia ilość kalorii wszystkich posiłków – nie martw się, że zjesz za dużo czy za mało. Twoja indywidualnie dopasowana dieta codziennie będzie miała tyle kalorii, ile potrzebuje Twój organizm, by osiągnąć jak najlepsze wyniki zdrowotne, ale również nasycić na cały dzień bez konieczności podjadania,
mobilizacja, motywacja – dieta pudełkowa jest różnorodna i smaczna. Nawet nie poczujesz, że jesteś na diecie, a efekty pojawią się w mgnieniu oka.

Ostatnia aktualizacja