Rozpocznij Nowy Rok z naszym cateringiem dietetycznym! Zamów o 10% taniej z kodem 2023

Szkodliwość arsenu w diecie – jak unikać jego nadmiaru i zatrucia?

Szkodliwość arsenu w diecie - jak unikać jego nadmiaru i zatrucia?

Żywność jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jednak zdarza się, że zawiera również pierwiastki, które mogą przyczyniać się do różnych problemów zdrowotnych. Arsen to pierwiastek, który znajduje się w wielu produktach spożywczych i nie powinien zagrażać zdrowiu, jednak w większych dawkach staje się toksyczny i może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. W związku z tym warto dowiedzieć się nieco więcej na jego temat. Czym jest arsen? W jakich produktach znajduje się ten pierwiastek? Jaka jest szkodliwość arsenu w diecie? Poznaj odpowiedzi na te i wiele innych pytań!

Arsen – co to za pierwiastek?

Arsen – co to za pierwiastek?

Arsen to pierwiastek chemiczny o symbolu As i liczbie atomowej 33. Występuje on naturalnie w otoczeniu człowieka – m.in. w skorupie ziemskiej, a jednym z jego głównych źródeł w atmosferze są wybuchy wulkanów, a także proces wypłukiwania ze skał. To pierwiastek niezbędny w organizmie człowieka, ponieważ wpływa na metabolizm melatoniny, przyspiesza przemianę materii, a także powoduje wzrost i odnowę tkanek. Arsen dostaje się do organizmu przede wszystkim drogą pokarmową, ale może także przenikać przez drogi oddechowe. Niestety trzeba mieć na uwadze fakt, że spożycie arsenu w nadmiarze może prowadzić do wielu poważnych problemów zdrowotnych, w tym do uszkodzenia układu nerwowego, nerek, serca, a nawet do rozwoju nowotworów.

Źródła arsenu w diecie – jakie produkty mają wysokie stężenie arsenu?

Według badań najwięcej arsenu nieorganicznego, czyli tego, który jest bardziej toksyczny dla organizmu człowieka, znajduje się w wodzie pitnej, ryżu i innych produktach zbożowych. Nie da się zaprzeczyć, że to właśnie te produkty są nieodłącznym elementem diety większości osób. Arsen znajduje się także w rybach takich jak: łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki oraz owocach morza. Natomiast warto wspomnieć, że te produkty zawierają arsen w postaci organicznej, który nie jest aż tak toksyczny dla organizmu człowieka. Nie oznacza to, że aby ograniczyć narażenie na związki arsenu, należy wyeliminować wymienione produkty z diety. Zalecane jest, aby nie pić zanieczyszczonej wody, a także wybierać produkty spożywcze ze sprawdzonych źródeł.

Arsen w sardynkach

Jak pozbyć się arsenu z diety i nie narazić się na szkodliwe działanie?

Niestety niemożliwe jest całkowite uniknięcie arsenu w diecie. Natomiast istnieją sposoby, aby zmniejszyć jego spożycie i ryzyko zatrucia. Jednym z najważniejszych kroków jest dbanie o jakość wody pitnej. Korzystanie z przebadanych źródeł i systematyczne sprawdzanie jakości wody to podstawowe zasady, które pomagają w minimalizowaniu ryzyka gromadzenia się omawianego pierwiastka w organizmie. Można zakupić i wykonać prosty test na obecność arsenu w wodzie.

Poza tym kupując żywność, również warto wybierać produkty dobrej jakości, pochodzące ze sprawdzonych źródeł. W przypadku ryżu należy dokładnie wypłukać ziarna przed ich ugotowaniem.  Korzystne może być też zachowanie umiaru, jeśli chodzi o produkty zawierające wysokie stężenia arsenu. Codzienna dieta powinna być zróżnicowana i zbilansowana. Jeśli chcesz zadbać o ten aspekt, ale nie masz czasu na codzienne gotowanie, skorzystaj z cateringu dietetycznego i wybierz dietę standard. To świetne rozwiązanie, które pomaga zaoszczędzić czas i zadbać o zdrowie.

Jakie są objawy zatrucia arsenem?

Jakie są objawy zatrucia arsenem?

Wiesz już, że arsen jest metalem ciężkim, który ma zdolność do akumulacji w organizmie i w wysokim stężeniu działa toksycznie na organizm. Warto podkreślić, że krótkotrwałe narażenie na wysokie stężenia arsenu, czyli nagłe ostre zatrucie może prowadzić do bólu brzucha, wymiotów i biegunek. Natomiast przewlekłe zatrucie, czyli długotrwała ekspozycja na ten pierwiastek może powodować szereg dolegliwości, do których można zaliczyć:

  • ból gardła,
  • uporczywy kaszel,
  • zapalenie gardła i krtani,
  • zmniejszenie wydolności oddechowej,
  • suchość w ustach,
  • zgagę,
  • bóle i zawroty głowy,
  • arytmię,
  • wzrost ciśnienia tętniczego krwi,
  • bezsenność,
  • anemię,
  • uszkodzenie wątroby,
  • przebarwienia skóry,
  • rogowacenie naskórka,
  • mrowienie i drętwienie,
  • utratę czucia,
  • halucynacje,
  • zaburzenia psychiczne,
  • śpiączkę.

Ból głowy spowodowany zatruciem arsenem

Jeśli odczuwasz jakiekolwiek niepokojące objawy, zdecydowanie nie powinieneś samodzielnie stawiać diagnozy. Wyłącznie doświadczony lekarz po przeprowadzeniu dokładnego wywiadu z pacjentem i wykonaniu odpowiednich badań może stwierdzić wysokie stężenie arsenu we krwi, które doprowadziło do zatrucia i pojawienia się uciążliwych dolegliwości. Długotrwała ekspozycja na arsen może prowadzić do poważnych konsekwencji, dlatego ważne jest, aby szybko podjąć odpowiednie działania mające na celu przywrócenie zdrowia i dobrego samopoczucia.

Skutki obecności arsenu w produktach spożywczych

Chcesz wiedzieć, jakie mogą być konsekwencje nadmiernego gromadzenia się w organizmie arsenu? Otóż skutki zatrucia arsenem mogą być bardzo poważne i wpływać na różne układy oraz narządy w organizmie. Długotrwałe narażenie na wysokie stężenia tego pierwiastka może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak uszkodzenie układu nerwowego, prowadzące do zaburzeń koordynacji ruchowej i zaburzeń psychicznych.

Uszkodzenie układu nerwowego przez arsen

Omawiany pierwiastek może również uszkadzać narządy wewnętrzne, prowadząc do przewlekłych chorób i niewydolności poszczególnych narządów. Poza tym arsen może zwiększać ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych w obrębie płuc, pęcherza moczowego, a także nerek i wątroby. Zdecydowanie nie należy lekceważyć nawet najmniejszych sygnałów, które wysyła Ci organizm. Najlepszym sposobem na to, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem jest oczywiście profilaktyka – systematyczne wizyty lekarza i wykonywanie badań kontrolnych.

Na czym polega leczenie zatrucia arsenem?

Metoda leczenia pacjenta, który doświadcza zatrucia arsenem, zależy przede wszystkim od jego aktualnego stanu i odczuwanych objawów. Jeśli odczuwasz jakiekolwiek niepokojące dolegliwości, koniecznie skontaktuj się z lekarzem. W przypadku ostrego zatrucia arsenem konieczna może okazać się hospitalizacja i podjęcie działań mających na celu usunięcie tego pierwiastka z organizmu. Z kolei w przypadku przewlekłego zatrucia leczenie może być bardziej skomplikowane i wieloetapowe. Lekarz może zadecydować o podawaniu środków, których celem będzie złagodzenie odczuwanych objawów, a także zmniejszenie ryzyka uszkodzenia narządów i pojawienia się kolejnych powikłań. Każde podejrzenie zatrucia arsenem należy skonsultować z lekarzem i bezwzględnie przestrzegać jego zaleceń.

Na czym polega leczenie zatrucia arsenem?

Zdecydowanie warto podejmować świadome działania mające na celu ograniczenie spożywania produktów zawierających duże stężenie arsenu. To toksyczny pierwiastek, który jest rakotwórczy, przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, chorób serca, cukrzycy typu 2, może nawet obniżać sprawność umysłową. Ograniczenie produktów z wysoką zawartością arsenu, dbanie o zbilansowaną dietę, wybieranie wartościowych źródeł poszczególnych makroskładników, a także podejmowanie aktywności fizycznej to działania, które z pewnością wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie!

FAQ

1. Co ma najwięcej arsenu?

Największe stężenie arsenu jest przede wszystkim w ryżu, rybach i owocach morza. Nie oznacza to oczywiście, że nie można jeść tych produktów, a jedynie, że należy zachować umiar i zdrowy rozsądek.

2. Jak sprawdzić poziom arsenu w organizmie?

Aby sprawdzić poziom arsenu w organizmie, można wykonać badanie krwi. Jest to procedura, którą wykonuje lekarz lub specjalista od diagnostyki laboratoryjnej. Wyniki tych testów pomagają określić, czy poziom arsenu w organizmie jest w granicach normy, czy też jest zbyt wysoki, co może być szkodliwe dla zdrowia.

3. Jak obniżyć poziom arsenu w organizmie?

Do obniżenia poziomu arsenu w organizmie może przyczynić się przede wszystkim ograniczenie spożycia produktów, które zawierają go w dużych ilościach, ale także spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty oraz picie wody ze sprawdzonego źródła. W razie jakichkolwiek wątpliwości lub nieprawidłowych wyników badań należy skonsultować się z lekarzem.

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

czym jest stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny to zaburzenie równowagi między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami.

dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa

Wątroba pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, dlatego należy