Rozpocznij Nowy Rok z naszym cateringiem dietetycznym! Zamów o 10% taniej z kodem 2023

Witamina D3: jakie ma najważniejsze właściwości?

witamina d3

Czym cechuje się witamina D3 (cholekalcyferol)? Jakie są symptomy jej niedoboru? Z czym trzeba borykać się, jak tego składnika jest za dużo w organizmie? Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się wielu ciekawych rzeczy!

Witamina D3: czym jest?

Witamina D to grupa różnych związków chemicznych. Wyróżniamy tutaj: witaminę D1 (kalcyferol), witaminę D2 (ergokalcyferol) i właśnie witaminę D3 (cholekalcyferol). Są one rozpuszczalne w tłuszczach. A to powoduje, że te składniki nie są wydalane z organizmu (z moczem i potem), tylko magazynowane (w wątrobie i tkance tłuszczowej).

Eksperci zauważają, że witaminy z tej grupy lepiej się wchłaniają, kiedy są połączone z tłuszczem.

Witamina D3 to cholekalcyferol. Wywiera on m.in. duży wpływ na odpowiednie funkcjonowanie gospodarki kostnej. Ta witamina przekształca fosfor organiczny w nieorganiczny. To z kolei ma wpływ na właściwą mineralizację kości.

Witamina D3 powstaje w naturalny sposób w obrębie skóry (na skutek działania światła). Niestety, to za mało… W końcu “taki mamy klimat”. A to powoduje, że konieczne jest nie tylko korzystanie ze słońca (jeśli jest taka możliwość). Bardzo ważna jest również odpowiednia dieta i suplementy.

kobieta opalająca się

Źródła cholekalcyferolu

Co jeść, aby mieć jak najwięcej witaminy D3?

  • ryby (przede wszystkim: świeży węgorz, śledź, dziko żyjący łosoś, dorsz, czy tuńczyk)
  • sery żółte
  • sery dojrzewające
  • żółtko jajka
  • mleko

Mała uwaga, co do ryb. Najlepiej, aby były one gotowane, pieczone lub duszone. Najgorsze jest smażenie. Wszystko dlatego, że takie rozwiązanie… niszczy witaminę D.

jakieś ryby

Skutki niedoboru witaminy D3 – jak rozpoznać?

Niedobory witaminy D3 przydarzają się osobom w różnym wieku. Dotyczą one niestety rozmaitych obszarów ciała. Chodzi np. o układ kostny, czy odpornościowy.

Z czym trzeba się liczyć, jeśli witaminy D3 będzie za mało w organizmie?

  • bóle mięśni
  • bóle kości
  • częste złamania
  • zwyrodnienia układu kostnego
  • zniekształcenia sylwetki
  • kłopoty z uzębieniem (np. wypadanie, przebarwienia)
  • choroby przyzębia
  • słabsze działanie układu odpornościowego
  • pogorszenie słuchu
  • problemy dotyczące funkcjonowania układu nerwowego
  • przyspieszenie procesu starzenia
  • szybkie męczenie się
  • kłopoty ze snem

Eksperci dodają, że niedobory mogą skutkować nawet większym ryzykiem rozwoju niektórych nowotworów (np. jelita grubego, czy piersi).

Objawy niedoboru witaminy D3 dotykają także małe dzieci. Z czym muszą się one mierzyć? Np. z krzywicą żeber i kości, zaparciami, czy z powolnym wzrostem.

mama z małym dzieckiem na rękach

Objawy nadmiaru witaminy D3 – jak rozpoznać?

Jeśli witaminy D3 będzie za dużo w organizmie, to też jest to niekorzystna sytuacja!

Jej nadmiar prowadzi do zwiększenia poziomu wapnia we krwi. Co ciekawe, jest on odkładany… w sercu i w tkankach. Niestety, to niebezpieczne, dlatego warto dostarczać do organizmu odpowiednie dawki witaminy D3.

Inne objawy “przedawkowania” to:

  • bóle głowy
  • częste oddawanie moczu
  • biegunki
  • nudności
  • wymioty
  • gorsza praca nerek
wychodzący z toalety

Na co pomaga cholekalcyferol?

Zależy Ci na zdrowiu i odpowiedniej sprawności fizycznej? Jeśli witamina D3 nie będzie dostarczana do organizmu w stosownych ilościach, to możesz o tym zapomnieć! Sprawa jest zatem poważna!

Opisywana witamina wpływa m.in. na stan kości i zębów. W końcu uczestniczy w procesach wchłaniania wapnia i fosforu. Niedobór tego składnika prowadzi do zaburzeń na tej płaszczyźnie…

Skutkuje to zwiększeniem uwalniania wapnia z kości. A to prowadzi do upośledzenia ich mineralizacji itd.

Witamina D3 uczestniczy w przemianie materii. Ważnym zadaniem jest też regenerowanie neuronów.

Witamina D3 dobrze działa na układ mięśniowy.

Na co jeszcze można liczyć?

  • lepsze działanie układu odpornościowego
  • wsparcie w regeneracji wątroby
  • większa ilość plemników
  • lepszy sen (pod kątem jakości i długości)
  • wsparcie szpiku kostnego

Eksperci zauważają, że witamina D3 zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób cywilizacyjnych (np. cukrzycy typu 2). Dodatkowo redukuje wystąpienie niektórych nowotworów (m.in. raka jelita grubego).

Ta witamina jest bardzo ważna w czasie ciąży. Naukowcy przekonują, że przyczynia się ona do urodzenia silnej pociechy!

osoba siedząca na fotelu u dentysty

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D3

Jak dużo powinno znaleźć się tej witaminy w organizmie człowieka (na dobę)? Zależy to m.in. od wieku:

  • niemowlęta do 6. miesiąca życia: 400 jednostek
  • niemowlęta od 6. miesiąca życia do 12. miesiąca życia: 600 jednostek
  • dzieci od 1. roku życia do 10. roku życia: 1000 jednostek
  • młodzież od 11. roku życia do 18. roku życia: od 1000 jednostek do 2000 jednostek
  • dorośli i seniorzy: 2000 jednostek
  • osoby po 65. roku życia: nawet do 4000 jednostek
senior na spacerze, pogoda słoneczna

Czy warto suplementować witaminę D3?

W Polsce nie ma na tyle dużo słońca, aby korzystać wyłącznie z promieni. Nic dziwnego, że lekarze zalecają suplementowanie tej witaminy każdej osobie dorosłej. Rekomenduje się przyjmowanie (przez 12 miesięcy) 2 tysięcy jednostek witaminy D na dobę.

Każdy przypadek jest jednak inny. Zanim zdecydujesz się na suplementy, idź do lekarza. On na podstawie Twojej sytuacji, stanu zdrowia itd. zaproponuje Ci najlepsze możliwe rozwiązanie.

osoba kontaktująca się z lekarzem

Czy witamina D3 znajduje się w cateringach dietetycznych?

Co trzeba zrobić, aby dostarczyć do organizmu odpowiednio dużo witaminy D3? Warto korzystać ze słońca, odpowiednich suplementów i właściwie zbilansowanej diety.

Nie wiesz, co kupić? Nie masz czasu na gotowanie? Tak samo, jak na zmywanie itd.? Zdecyduj się zatem na Zdrowy Catering.

Nasze diety pudełkowe są profesjonalnie rozpisane. Dzięki temu zawierają właściwe ilości witaminy D3 itd. Wszystko jest też odpowiednio przygotowane, aby jak najwięcej tego składnika zostało dostarczone do organizmu klienta.

osoba jedząca posiłek

Czego zaś nie ma w dietach pudełkowych?

Na co dzień kupujemy żywność tylko od starannie zweryfikowanych dostawców. Troszczymy się o to, aby kucharze mogli zawsze korzystać ze świeżych warzyw, owoców itd.

Wiemy, że odpowiednia żywność (wysokiej klasy) dobrze wpływa na walory smakowe, wizualne i zdrowotne.

Nie stosujemy zaś produktów, które są niezdrowe. Nie znajdziesz zatem – w oferowanych przez nas dietach – dodatków chemicznych itd.

osoba przygotowująca danie

Witamina D3: jakie ma najważniejsze właściwości?

Witamina D to grupa różnych związków chemicznych. Są to: witamina D1 (kalcyferol), witamina D2 (ergokalcyferol) i witamina D3 (cholekalcyferol). Warto dodać, że rozpuszczają się one w tłuszczach.

Witamina D3 wpływa m.in. na prawidłowy stan kości i zębów, wspiera pracę układu mięśniowego, pomaga zregenerować wątrobę i zapewnia lepszy sen.

Według ekspertów, witamina D3 redukuje też ryzyko pojawienia się chorób cywilizacyjnych (np. cukrzycy typu 2).

Najwięcej witaminy D3 jest w rybach. Są to: świeży węgorz, śledź, dziko żyjący łosoś, dorsz, tuńczyk itp. Inne warte zainteresowania produkty to sery żółte i dojrzewające.

Objawy niedoboru witaminy D3? To np.: bóle mięśni, bóle kości, liczne złamania, zwyrodnienia układu kostnego, kłopoty z uzębieniem, mniej efektywne działanie układu nerwowego i odpornościowego.

Nadmiar tej witaminy prowadzi do: zwiększenia poziomu wapnia we krwi (jest on odkładany m.in. w sercu), bóli głowy, częstego oddawania moczu, biegunek, czy nudności.

W przypadku osób dorosłych suplementacja jest obligatoryjna! I to przez cały rok. Lekarze zalecają, aby przyjmować 2 tysiące jednostek witaminy D na dobę. Czasami ta wartość jest nawet 2 razy większa (np. w przypadku seniorów powyżej 65. roku życia).

Jeśli możesz, to korzystaj na co dzień z promieni słonecznych. Nie zapominaj o suplementach! Tak samo, jak o zdrowej, smacznej i właściwie zbilansowanej diecie. Nie wiesz, co wybrać? Zdecyduj się na Zdrowy Catering! Nasze diety są bogate w witaminę D3, która jest tak ważna dla zdrowia!

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

co jeść po treningu

Co jeść po treningu

Prawidłowo zaplanowany, opracowany i zbilansowany posiłek po treningu jest bardzo

dieta bez węglowodanów

Dieta bez węglowodanów

Dieta niskowęglowodanowa należy do listy diet eliminacyjnych, które charakteryzują się