Buraki ćwikłowe — składniki odżywcze
Burak ćwikłowy oprócz walorów smakowych dostarcza nam wielu cennych składników mineralnych i składników odżywczych. Jest wartościowym warzywem, bo pełny jest różnych składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku czy żelaza. Zwróć jednak uwagę na to, że żelazo, które jest w burakach to żelazo niehemowe, które wchłania się tylko w 1-5%. Lepsze w tym przypadku jest żelazo pochodzenia zwierzęcego.
Witaminy znajdujące się w burakach: witamina C, witaminy z grupy B, witamina A, E, K i kwas foliowy, który zapewnia prawidłowy rozwój płodu oraz mangan, który bierze udział w procesie tworzenia kości,
Buraki to również cenne źródło antyoksydantów. Wspomagają one organizm w chorobie i stanach osłabienia. Wykazują silne działanie przeciwzapalne.
Buraki kiszone — właściwości lecznicze
Regularne spożywanie buraków ma pozytywny wpływ na zdrowie. Buraki mają działanie uspokajające, wykrztuśne, a także krwiotwórcze.
Buraki mają wiele właściwości prozdrowotnych. Poniżej najważniejsze z nich:
- zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, dzięki przeciwutleniaczom – zmniejszają działanie wolnych rodników,
- obniżają ciśnienie krwi (zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe) – przez zawartość potasu,
- obniżają poziom złego cholesterolu – antocyjany pomagają regulować cholesterol, przez co można zapowiedz miażdżycy,
- hamują rozwój nowotworów i wspomagają powrót do pełni sił po leczeniu onkologicznym – zawartość czerwonych pigmentów, które są silnymi antyoksydantami, wspiera czas leczenia,
- zapobiegają anemii – bogaty skład buraków to sprawdzony środek w leczeniu anemii,
- łagodzą dolegliwości w okresie menopauzy – zmniejszają częstotliwość uderzeń gorąca i migren, a także minimalizują ryzyko zachorowania na osteoporozę.
Sok z buraka kiszonego
Sok z buraków jest bardzo zdrowy i często stosowany jest jako napój probiotyczny. Jego regularne spożywanie poprawia nastrój, zwiększa apetyt i usprawnia procesy trawienne. W soku z buraków znajdziemy większą ilość kwasu askorbinowego, który wytwarza się podczas procesu fermentowania.
Sok z buraka ma bardzo intensywny smak, dlatego można do niego dodać wody lub kilka kostek lodu.
W Zdrowym Cateringu często wykorzystujemy to cenne warzywo przy produkcji naszych soków i smoothies. Sprawdź nasze smakowite propozycje:
- smoothie z burakiem, ananasem i orzechami,
- przeciwzapalny mix [Burak, malina, jabłko, cytryna, kurkuma, pieprz cayenne],
- pobudzający poranek (jabłko, pomarańcza, grejpfrut, burak, nasiona chia) 500 ml.
Czy można jeść surowe buraki?
Buraki gotowane, pieczone buraki, a co z surowymi? Czy można jeść buraki na surowo? Tak! Są nawet zdrowsze niż te poddane obróbce termicznej. W surowych burakach znajduje się dużo więcej folianów, które działają pozytywnie na serce i układ nerwowy.
Składniki mineralne, które znajdują się w burakach, rozpuszczają się w wodzie, więc lepiej jeść je na surowo. Dostarczanie jeszcze większej ilości cennych składników to kolejny plus spożywania surowych buraków.
Wykorzystaj w pełni moc buraków i zadbaj o swoje zdrowie.

Buraki — przeciwwskazania
Uwaga! Gotowane buraki mają wysoki indeks glikemiczny (IG = 64), dlatego nie zaleca się ich spożywania w przypadku diabetyków. Spożywanie od czasu do czasu jest wskazane, ale należy zachować umiar.
Buraki — kcal
100 g buraków to tylko 43 kcal, więc jest to niskokaloryczne warzywo, które jednocześnie dostarcza wielu witamin i składników odżywczych. Warto wprowadzić je do swojej diety, nawet wtedy, gdy się odchudzasz.
Buraki — przepisy
Potrawy prosto z kuchni Zdrowego Cateringu:
1) Pasta z pieczonego buraka podana z pieczywem i warzywami
2) Kotlety z buraka i kaszy jaglanej w sosie z ogórka kiszonego z pieczonymi ziemniakami i mizerią
3) Sałatka z kozim serem, burakiem, orzechem włoskim z malinowym sosem winegret
Sprawdź jadłospis Zdrowego Cateringu na następny tydzień i zasmakuj naszych gotowych pełnowartościowych posiłków opracowanych przez wykwalifikowanych dietetyków, a przyrządzanych przez doświadczonych kucharzy. Z takim jedzeniem od razu dzień staje się lepszy, a każde wyzwanie łatwiejsze! Przekonaj się sam.
