Rozpocznij Nowy Rok z naszym cateringiem dietetycznym! Zamów o 10% taniej z kodem 2023

Buraki — właściwości

Spożycie buraków przynosi wiele korzyści dla organizmu. To niskokaloryczne warzywo zawiera drogocenne witaminy i minerały, które potrafią zdziałać wiele dobrego dla stanu zdrowia. Mówi się, że są dużym wsparciem w leczeniu poważnych schorzeń. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić buraki do codziennej diety. Jakie składniki odżywcze mają w sobie? Kto zwłaszcza powinien je jeść i jakie mają właściwości lecznicze? Odpowiadamy!
buraki właściwości

Buraki ćwikłowe — składniki odżywcze

Burak ćwikłowy oprócz walorów smakowych dostarcza nam wielu cennych składników mineralnych i składników odżywczych. Jest wartościowym warzywem, bo pełny jest różnych składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku czy żelaza. Zwróć jednak uwagę na to, że żelazo, które jest w burakach to żelazo niehemowe, które wchłania się tylko w 1-5%. Lepsze w tym przypadku jest żelazo pochodzenia zwierzęcego.

Witaminy znajdujące się w burakach: witamina C, witaminy z grupy B, witamina A, E, K i kwas foliowy, który zapewnia prawidłowy rozwój płodu oraz mangan, który bierze udział w procesie tworzenia kości,

Buraki to również cenne źródło antyoksydantów. Wspomagają one organizm w chorobie i stanach osłabienia. Wykazują silne działanie przeciwzapalne.

Buraki kiszone — właściwości lecznicze

Regularne spożywanie buraków ma pozytywny wpływ na zdrowie. Buraki mają działanie uspokajające, wykrztuśne, a także krwiotwórcze.

Buraki mają wiele właściwości prozdrowotnych. Poniżej najważniejsze z nich:

  • zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, dzięki przeciwutleniaczom – zmniejszają działanie wolnych rodników,
  • obniżają ciśnienie krwi (zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe) – przez zawartość potasu,
  • obniżają poziom złego cholesterolu – antocyjany pomagają regulować cholesterol, przez co można zapowiedz miażdżycy,
  • hamują rozwój nowotworów i wspomagają powrót do pełni sił po leczeniu onkologicznym – zawartość czerwonych pigmentów, które są silnymi antyoksydantami, wspiera czas leczenia,
  • zapobiegają anemii – bogaty skład buraków to sprawdzony środek w leczeniu anemii,
  • łagodzą dolegliwości w okresie menopauzy – zmniejszają częstotliwość uderzeń gorąca i migren, a także minimalizują ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Sok z buraka kiszonego

Sok z buraków jest bardzo zdrowy i często stosowany jest jako napój probiotyczny. Jego regularne spożywanie poprawia nastrój, zwiększa apetyt i usprawnia procesy trawienne. W soku z buraków znajdziemy większą ilość kwasu askorbinowego, który wytwarza się podczas procesu fermentowania.

Sok z buraka ma bardzo intensywny smak, dlatego można do niego dodać wody lub kilka kostek lodu.

W Zdrowym Cateringu często wykorzystujemy to cenne warzywo przy produkcji naszych soków i smoothies. Sprawdź nasze smakowite propozycje:

  • smoothie z burakiem, ananasem i orzechami,
  • przeciwzapalny mix [Burak, malina, jabłko, cytryna, kurkuma, pieprz cayenne],
  • pobudzający poranek (jabłko, pomarańcza, grejpfrut, burak, nasiona chia) 500 ml.

Czy można jeść surowe buraki?

Buraki gotowane, pieczone buraki, a co z surowymi? Czy można jeść buraki na surowo? Tak! Są nawet zdrowsze niż te poddane obróbce termicznej. W surowych burakach znajduje się dużo więcej folianów, które działają pozytywnie na serce i układ nerwowy.

Składniki mineralne, które znajdują się w burakach, rozpuszczają się w wodzie, więc lepiej jeść je na surowo. Dostarczanie jeszcze większej ilości cennych składników to kolejny plus spożywania surowych buraków.

Wykorzystaj w pełni moc buraków i zadbaj o swoje zdrowie.

burak czerwony właściwości lecznicze

Buraki — przeciwwskazania

Uwaga! Gotowane buraki mają wysoki indeks glikemiczny (IG = 64), dlatego nie zaleca się ich spożywania w przypadku diabetyków. Spożywanie od czasu do czasu jest wskazane, ale należy zachować umiar.

Buraki — kcal

100 g buraków to tylko 43 kcal, więc jest to niskokaloryczne warzywo, które jednocześnie dostarcza wielu witamin i składników odżywczych. Warto wprowadzić je do swojej diety, nawet wtedy, gdy się odchudzasz.

Buraki — przepisy

Potrawy prosto z kuchni Zdrowego Cateringu:

1) Pasta z pieczonego buraka podana z pieczywem i warzywami

2) Kotlety z buraka i kaszy jaglanej w sosie z ogórka kiszonego z pieczonymi ziemniakami i mizerią

3) Sałatka z kozim serem, burakiem, orzechem włoskim z malinowym sosem winegret

Sprawdź jadłospis Zdrowego Cateringu na następny tydzień i zasmakuj naszych gotowych pełnowartościowych posiłków opracowanych przez wykwalifikowanych dietetyków, a przyrządzanych przez doświadczonych kucharzy. Z takim jedzeniem od razu dzień staje się lepszy, a każde wyzwanie łatwiejsze! Przekonaj się sam.

burak czerwony właściwości lecznicze

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

dieta 1800 kcal

Dieta 1800 kcal

Dieta 1800 kcal to sposób żywienia, który uwzględnia dokładnie taką

witarianizm

Witarianizm

Dieta witariańska to rodzaj diety roślinnej, która przede wszystkim wyklucza

dieta 2500 kcal

Dieta 2500 kcal

Wiele mówi się o niskoenergetycznych dietach odchudzających, a odpowiednio zbilansowane