Co powinno się wiedzieć na temat kakao? Czy można tutaj liczyć na rozmaite walory zdrowotne? Jak mądrze spożywać kakao? Jakie są przeciwwskazania? Czy kakao znajduje się w cateringach dietetycznych sprzedawanych przez naszą firmę, czyli ZdrowyCatering?
Spis treści:
Co to jest kakao?
Charakterystyczny smak i niezwykły aromat kakao są znane ludzkości od bardzo dawna. Nie każdy jednak wie, że to produkt mający szerokie zastosowanie pod kątem… zdrowia.
Analizując rozmaite artykuły można dojść do wniosku, że właściwości zdrowotne kakao były już doceniane przez Majów i Azteków. A napój przyrządzany na bazie proszku był wówczas określany jako „napój bogów”.
Kakao jest otrzymywane z nasion owoców kakaowca. Co jest tutaj istotne? Kakaowiec właściwy uprawia się w krajach tropikalnych. Przede wszystkim chodzi o rejony Ameryki Południowej, Afryki i Azji. Cechuje się on wyjątkową delikatnością. Co ważne, do wzrostu potrzebuje konkretnych warunków. To m.in. wysoka wilgotność i temperatura mieszcząca się w przedziale od 20℃ do 30℃.
Kakaowiec jest stosunkowo niewielkich drzewem. Chociażby z tego względu rośnie w cieniu innych, bardziej okazałych roślin. Na skutek tego jest jednak efektywnie chroniony przed nadmiernym promieniowaniem.
Owoce kakaowca są pokryte grubą łupiną. We wnętrzu znajduje się zaś pachnący miąższ o kolorze białym. Jest on także słodki. W pierwszej kolejności owoce mają barwę zielonkawą. Z czasem zmienia się ona na czerwoną. Ewentualnie żółtą lub nawet pomarańczową.
Jedno drzewo jest w stanie wyprodukować nawet 50 owoców. W celu uzyskania tłuszczu kakaowego zbiera się ziarna. A potem poddaje się je kilku procesom. Są to:
- fermentacja
- suszenie
- prażenie
- mielenie
- tłoczenie (w temperaturze około 80℃)
Warto zapamiętać, że mamy rozmaite rodzaje kakao. Eksperci są w stanie wymienić nawet… ponad 20 różnych gatunków kakaowca. Jeśli chodzi o kakao konsumpcyjne, to szczególne znaczenie ma odmiana „forastero”, która cechuje się czekoladowym smakiem. A przy okazji jest odporna na nie do końca korzystne warunki atmosferyczne.
Co ważne, to właśnie ta odmiana jest zdecydowanie najbardziej popularna pod kątem światowych zbiorów kakao (niektóre źródła podają, że chodzi nawet o 90%).
Rodzaje cieszące się znacznie mniejszą popularnością to: trinitario i criollo (ta odmiana ma duże wymagania w aspekcie klimatycznym).
Kakao jest przede wszystkim znane z udziału w branży gastronomicznej. Tłuszcz kakaowy jest zaś używany m.in. do produkowania tak lubianej czekolady.
Jakie kakao jest najzdrowsze? Niealkalizowane. A to dlatego, że jego nasiona nie są prażone i palone, a tylko fermentowane oraz suszone.
Kakao: kiedy warto stosować?
Aby dowiedzieć się więcej na temat prozdrowotnych właściwości tego produktu, najpierw warto poznać jego skład. Z czego zatem składa się kakao?
- witamina A
- witaminy z grupy B
- witamina E
- składniki mineralne (przede wszystkim chodzi o magnez, ale też o: żelazo, wapń, potas, cynk i fosfor)
- kwas oleinowy
- kwas linolowy
- kwas palmitynowy
- kwas stearynowy
- polifenole (substancje o działaniu przeciwutleniającym)
Kakao zawiera m.in. magnez. A ten składnik ma wiele cennych właściwości. M.in. przyczynia się do lepszej pracy układu odpornościowego (a dzięki temu rzadziej „łapiemy” infekcje). Regulowane jest też działanie w przypadku układu mięśniowego, krwionośnego i nerwowego.
Kiedy jeszcze przydaje się magnez? M.in. pod kątem zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy i poprawy działania mózgu.
W kakao nie brakuje też tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do produkowania neuroprzekaźnika serotoniny.
Ten produkt przyczynia się do poprawy naszego samopoczucia. Z czego jednak wynikają właściwości relaksacyjne kakao? Należy tutaj wyróżnić kwas walerianowy, który jest znany ze swojego kojącego działania.
W kakao znajdują się polifenole. Dzięki nim można zadbać o serce i działać profilaktycznie przeciwko groźnej miażdżycy.
Nie bez znaczenia jest relatywnie wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Ten składnik m.in. wspiera procesy trawienne, które zachodzą w organizmie. Obecność błonnika pokarmowego jest też istotna z punktu widzenia osób, które chcą się odchudzać. W końcu dzięki temu elementowi szybciej ma się uczucie sytości. A to powoduje, że jest później mniejsza ochota na podjadanie.
Ten produkt spowalnia także procesy starzenia się organizmu. Wszystko ze względu na zawarte składniki. Dzięki nim można liczyć na efektywną ochronę przed wieloma negatywnymi czynnikami zewnętrznymi.
Eksperci dodają, że systematyczne spożywanie kakao zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Ten produkt gwarantuje zaś ochronę komórek przed działaniem mutagennym.
Kakao: gdzie jeszcze znajduje zastosowanie?
To, że kakao przydaje się w kuchni nikogo nie powinno dziwić. Fakt, że ten produkt działa dobrze na zdrowie również. Ale mało kto wie, że kakao jest stosowane w przemyśle kosmetycznym.
Konkretnie chodzi zaś o masło, które jest uzyskiwane z kakao. Ten produkt dobrze wpływa na kondycję skóry. Warto wspomnieć też o związkach antyoksydacyjnych, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. W efekcie można liczyć np. na spowolnienie procesów starzenia.
Gdzie jeszcze jest używane masło kakaowe? To składnik:
- szamponów do włosów
- odżywek
- kremów do opalania
- olejków
- balsamów
- pomadek do ust
- mydła
Kolejną ciekawostką jest to, że ziarna kakaowca wykorzystuje się w przemyśle perfumeryjnym.
Kakao: jakie są skutki nadmiaru?
Czy kakao można pić bez opamiętania? Chociaż ten napój jest bardzo zdrowy (szczególnie jak nie będzie zawierał białego cukru) i pyszny, to należy w pewnym momencie powiedzieć „stop”. Jaka jest maksymalna dobowa dawka kakao? Eksperci podają, że można spożywać od około 30 g do 60 g.
Druga wartość jest 2 razy większa od pierwszej. Nie da się ukryć, że maksymalne dobowe dawki (pod kątem tego napoju) są zatem kwestią indywidualną. Warto na pewno obserwować to, jak Twój organizm reaguje na kakao. Na tej podstawie możesz ocenić, czy lepsze są dla Ciebie niższe dawki, czy jednak możesz pozwolić sobie na nieco więcej.
Jak będziesz permanentnie przekraczać zalecane dawki, to musisz liczyć się z pewnymi skutkami ubocznymi. Są to np.:
- bóle brzucha
- bóle głowy
- kiepskie samopoczucie
- bezsenność
- zaburzenia pracy nerek
- stany lękowe
Na szczęście efekty uboczne występują tak naprawdę sporadycznie. I to w przypadku dużego „przedawkowania”.
Kakao: jakie są przeciwwskazania do stosowania?
Nie każdy może pić kakao. Nie wiesz, jak to jest w Twoim przypadku? Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, to warto je rozwiać. Np. kontaktując się z lekarzem (szczególnie jeśli masz już pewne kłopoty zdrowotne) lub farmaceutą.
Kto musi obejść się smakiem? Przynajmniej teoretycznie? W tym gronie są osoby uczulone na ten produkt. W praktyce jest jednak rozwiązanie! W końcu można zdecydować się na karob. Jest to zaś produkt pozyskiwany ze strączków chleba świętojańskiego. Co ważne, on też posiada wiele przydatnych właściwości zdrowotnych.
Kto jeszcze musi zachować ostrożność? Osoby mające kłopot ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym. Ten produkt nie jest także do końca polecany, jeśli masz problemy z sercem (w końcu teobromina może np. spowodować mocne przyspieszenie bicia serca).
Dla pewności warto skonsultować swój przypadek z kardiologiem. Każda sprawa jest inna!
Czy w zestawach pudełkowych od ZdrowyCatering znajduje się kakao?
Znamy się na rozmaitych produktach. W związku z tym nie moglibyśmy przejść obojętnie obok kakao. Ma ono mnóstwo właściwości, które przyczyniają się do lepszego zdrowia. Nie powinno zatem zaskakiwać, że stosujemy kakao w czasie przyrządzania naszych diet pudełkowych.
Oczywiście, w rozsądnych ilościach, ponieważ umiarkowanie to klucz do sukcesu. Stosowne dawki kakao sprawiają, że rozmaite produkty są zdrowe (nie trzeba obawiać się o skutki uboczne związane z nadmiarami), świetnie smakują i genialnie pachną.
Wprowadzenie kakao do zestawów pudełkowych wymaga odpowiedniej wiedzy. Możesz być pewna/pewny, że wszystko dokładnie liczymy. Dzięki temu końcowa liczba kalorii jest taka, jaka być powinna. Na skutek tego można np. efektywnie i bezpiecznie się odchudzać.
Dlaczego jeszcze nie zapominamy o kakao? Bo ten zdrowy produkt jest przy okazji bardzo uniwersalny. Można go zatem dodawać np. do napojów (w tym koktajli), wypieków, deserów, owsianek, naleśników, czy omletów.
Kakao: właściwości, zastosowanie, dawkowanie i przeciwwskazania – podsumowanie
Kakao było już doceniane przez Majów i Azteków. Dawniej można było spotkać się z określeniem „napój bogów”. Kakao jest otrzymywane z nasion owoców kakaowca.
Istnieje kilkadziesiąt rozmaitych gatunków kakao. Najbardziej popularna odmiana to forastero. Mniejszym zainteresowaniem cieszą się trinitario i criollo. Najzdrowsze jest zaś kakao niealkalizowane.
Kakao składa się m.in. z: witamin (A, witamin z grupy B i E), składników mineralnych (np. magnez), kwasów (np. oleinowy, linolowy, palmitynowy) i polifenoli.
Ten produkt poprawia funkcjonowanie układu mięśniowego, krwionośnego, odpornościowego i nerwowego.
Dzięki kakao lepiej się czujemy, a nasze serce jest skuteczniej chronione.
Kakao jest stosowane także w kosmetyce i przemyśle perfumeryjnym.
Spożywanie w nadmiernych ilościach kakao może skończyć się np.: bólami brzucha i głowy, kiepskim samopoczuciem, czy bezsennością.
Jakie są główne przeciwwskazania? Uczulenie na kakao, problemy z sercem i/lub nadciśnieniem tętniczym.
W dietach oferowanych przez podmiot cateringowy ZdrowyCatering jest kakao. W optymalnych ilościach, ponieważ zależy nam nie tylko na smaku, ale także na zdrowiu wszystkich naszych klientów.