Rozpocznij Nowy Rok z naszym cateringiem dietetycznym! Zamów o 10% taniej z kodem 2023

Witamina K — najważniejsze informacje

Witamina K to niezbędny składnik dla naszego organizmu, który odpowiada za jego prawidłową pracę. Jakie produkty zawierają witaminę K? Dlaczego jej dostarczanie jest tak ważne? Po czym rozpoznać niedobór witaminy K? Sprawdź najważniejsze informacje dotyczące tej witaminy.
witamina K najważniejsze informacje

Witamina K — na co pomaga?

Dlaczego warto dostarczać organizmowi witaminę K? Jaka jest rola witaminy K? Witamina K to jeden z niezbędnych składników pokarmowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Bierze udział w różnych procesach zachodzących w organizmie człowieka, a m.in.:

  • bierze udział w procesie krzepnięcia krwi (działanie zapobiegające krwotokom) i wspomaga pracę serca,
  • minimalizuje ryzyko zwapnienia naczyń krwionośnych,
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zmniejsza ryzyko złamań,
  • wspiera leczenie niektórych schorzeń przewodu pokarmowego,
  • wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.

Co lepsze — suplementacja witaminy K w tabletkach czy dostarczanie witaminy K razem z pożywieniem? Odpowiemy dyplomatycznie — to i to, choć dla nas priorytetem jest zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta pełna składników najwyższej jakości.

Witamina K — gdzie występuje?

Witamina K wytwarzana jest podczas fotosyntezy i znajduje się głównie w produktach pochodzenia roślinnego. Cennym źródłem witaminy K mogą być: awokado, bazylia, borówki, brokuły, brukselka, fasolka szparagowa, jarmuż, granat, kapusta, szpinak, sałata rzymska.

Witaminę K znajdziesz też w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego, ale ich zawartość jest tam bardzo niewielka. Witamina K występuje w wątrobie wołowej, jajkach oraz przetworach mlecznych.

witamina K1, witamina K2

Zapotrzebowanie na witaminę K

Zapotrzebowanie na witaminę K należy obliczyć, biorąc pod uwagę wiek i płeć. Dokładne dawkowanie najlepiej sprawdzać na etykiecie.

Skutki niedoboru witaminy K

Objawy niedoboru witaminy K są niezwykle rzadkie. Mimo to niedobór witaminy K może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Na niedobór witaminy K są narażone przede wszystkim osoby, które cierpią na przewlekłe zapalenie trzustki. Hipowitaminoza może wystąpić również w przypadku długotrwałej antybiotykoterapii.

Objawami niedoboru witaminy K są najczęściej:

  • zwapnienie naczyń krwionośnych,
  • zaburzenia krzepnięcia krwi i krwotoki z nosa i błon śluzowych,
  • obfite miesiączki,
  • podatność na infekcje bakteryjne,
  • uszkodzenia wątroby i żółtaczka (w przypadku długotrwałego niedoboru witamy K).

Niedobory witaminy K szybko można uzupełnić, spożywając produkty bogate w ten składnik.

Niedobór witaminy K u noworodków — skutki

Niedobór witaminy K jest bardzo niebezpieczny dla nowonarodzonych dzieci, dlatego suplementację witaminy K rozpoczyna się już w pierwszej dobie życia. Jej brak może powodować rozwinięcie choroby krwotocznej noworodków. Co ona oznacza w praktyce? Niedobór witaminy K u noworodków może powodować krwotoki wewnętrzne, które mogą nawet zagrażać życiu.

produkty z witaminą K

Przeciwwskazania

Czy możliwy jest nadmiar witaminy K? Tak, chociaż występuje dość rzadko. Możliwe skutki nadmiaru witaminy K to: zbyt duża potliwość, podwyższona temperatura ciała, bóle serca i wątroby, żółtaczka u noworodków.

Z suplementacją witaminy K należy uważać, gdy stosuje się ją z lekami przeciwzakrzepowymi. Dlaczego? Witamina K może osłabiać działanie leków. W tym przypadku sugerujemy konsultację ze swoim lekarzem prowadzącym.

Witamina K „przemycona” przez naszych dietetyków i kucharzy w codziennych zdrowych posiłkach

Zawsze mówimy, że nasza dieta pudełkowa to zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Tak samo jest w przypadku witaminy K, która ukryta jest w naszych posiłkach. Sprawdź nasze propozycje:

  • fasolka szparagowa (szparagi to źródło wit. K) w marynacie cebulkowo-czosnkowej z boczkiem i parmezanem,
  • szpinakowa (szpinak to źródło wit. K) keto pizza z mozzarellą, zielonym pesto i suszonymi pomidorami
  • pasta z brokułów (brokuły to źródło wit. K) i fety z keto pieczywem i świeżymi warzywami.

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

żelazo w diecie

Żelazo w diecie

Żelazo to mikroelement, który jest jednym z najważniejszych składników mineralnych,

dieta 2500 kcal

Dieta 2500 kcal

Wiele mówi się o niskoenergetycznych dietach odchudzających, a odpowiednio zbilansowane

witarianizm

Witarianizm

Dieta witariańska to rodzaj diety roślinnej, która przede wszystkim wyklucza

dieta 2000 kcal

Dieta 2000 kcal

Dieta o kaloryczności 2000 kcal dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych,

dieta jajeczna

Dieta jajeczna

Dieta jajeczna to plan żywieniowy, który skupia się na spożywaniu