Rozpocznij Nowy Rok z naszym cateringiem dietetycznym! Zamów o 10% taniej z kodem 2023

Awokado — wartości odżywcze

Awokado, a inaczej gruszka aligatora to egzotyczny owoc (w niektórych krajach zaliczany jednak do grupy warzyw) o wielu drogocennych właściwościach. Sprawdź, dlaczego warto jeść awokado kilka razy w tygodniu. Jedzenie awokado nie tylko urozmaici Twój tygodniowy jadłospis, ale i będzie mieć wpływ na Twoje dobre samopoczucie. Przekonaj się już dziś i dodaj ten owoc do swojej diety, bo dzięki bogactwu składników odżywczych, stanowi doskonałe uzupełnienie menu.
awokado wartości odżywcze

Wartości odżywcze awokado

Awokado to owoc, który jest bardzo korzystny dla zdrowia. Jest bogatym źródłem cennego białka oraz innych wartości odżywczych, a także minerałów i witamin.
Do jego głównych składników należą: woda (nawet 80%) oraz miąższ. Największym odpadem z owocu awokado jest pestka, która zawiera najwięcej antyoksydantów.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe i wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Awokado pełne jest zdrowych tłuszczów. Posiada kwasy omega-9 i omega-3 i omega-6. To zdrowe tłuszcze, które mają korzystny wpływ na układ krwionośny.

Witaminy i substancje mineralne

Awokado dostarcza organizmowi wielu minerałów: wapń, żelazo, magnez, potas oraz sód. Jest też bogatym źródłem witamin z grupy B (w tym także kwas pantotenowy), A, E i K oraz C.

Działanie antyoksydacyjne

Awokado jest też dobrym źródłem antyoksydantów, a przede wszystkim aminokwasu, który wspomaga funkcje metaboliczne, zachodzące w wątrobie. Regularne spożywanie awokado zmniejsza stres oksydacyjny, który jest teraz źródłem wielu poważnych chorób.

Najwięcej składników antyoksydacyjnych ma pestka, która, uwaga — jest jadalna! Możesz ją namoczyć i zjeść, dodając do sałatki albo jogurtu. Oprócz tego można ją osuszyć, zetrzeć na tarce, a później wiórki z awokado zaparzyć, uzyskując pyszną herbatę — napar z awokado.

Ile kalorii ma awokado?

Awokado to jeden z bardziej kalorycznych owoców. Mimo to bardzo często uwzględniane jest w dietach redukcyjnych. Dlaczego? Owoc awokado w 100 g ma około 166 kcal, ale jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów, a przede wszystkim błonnika pokarmowego.

właściwości awokado

Co daje regularne spożywanie awokado?

Awokado należy do grupy najzdrowszych owoców świata. Włączenie awokado do codziennej diety daje uczucie sytości, ale też poprawia funkcjonowanie istotnych funkcji w organizmie.

Dlaczego warto jeść awokado? Efekty:

  • wykazuje właściwości przeciwzapalne,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
  • korzystnie wpływa na perystaltykę jelit,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • reguluje poziom cukru,
  • poprawia pracę mózgu.

Awokado a proces odchudzania

Jak to jest, że awokado ma tak dużo kalorii, a można je jeść podczas odchudzania i to bez żadnych wyrzutów sumienia? Błonnik pokarmowy, którego w awokado jest bardzo dużo, przyspiesza metabolizm. Oprócz tego zawartość jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że posiłki wzbogacone o ten owoc, są syte — brak głodu przed długi czas gwarantowany. Dodając awokado do swojej diety, poprawisz swój metabolizm.

Awokado a cukrzyca

Dieta u osób, które zmagają się z cukrzycą, jest bardzo restrykcyjna. Należy wykluczyć spożywanie produktów bogatych w cukry proste. Wskazane są składniki, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym.

Awokado ma niski indeks glikemiczny, a dodatkowo jest ubogi w cukry proste — dla cukrzyków owoc idealny, który będzie skutecznie zapobiegać nagłym wahaniom glukozy we krwi.

Kwas foliowy w awokado — owoc dobry w diecie ciężarnych

Awokado to owoc, który polecany jest kobietom w ciąży oraz starającym się o dziecko. Awokado zawiera kwas foliowy, a dostarczanie kwasu foliowego w tym okresie jest bardzo istotne. Dlaczego? To między innymi właśnie kwas foliowy odpowiada za prawidłowy rozwój płodu w pierwszym trymestrze ciąży.

Kwas foliowy wpływa także na płodność u mężczyzn. Staracie się o dziecko? Wypróbuj naturalne sposoby i zadbaj pierwsze o odpowiednią dietę.

- Zdrowy Catering Dietetyczny

Jak przechowywać awokado?

W zależności od stopnia dojrzałości owocu — przedstawiamy dwa sposoby na przechowywanie awokado:

  1. Dojrzałe awokado – najlepiej przechowuj je w całości, w lodówce. Dojrzały owoc będzie jeszcze smaczny na pewno przez 2-3 dni. Jeśli awokado zostało już przekrojone —  te części, które zostały, skrop sokiem z cytryny i zawiń w folię spożywczą.
  2. Niedojrzałe awokado – w lodówce może być nawet do 2 tygodni! Jeśli jednak chcesz przyspieszyć dojrzewanie, to przechowuj je w temperaturze pokojowej. Najlepiej, jak położysz gruszkę aligatora w towarzystwie bananów lub jabłek, ponieważ wydzielają one enzymy, które przyspieszają dojrzewanie.

Z czym jeść awokado?

Awokado najczęściej je się na surowo w formie guacamole. Pastę z awokado możesz doprawić solą i sokiem z limonki. Doskonale smakuje także z dodatkiem czosnku lub ostrej papryczki.

Świetnie sprawdzi się też jako farsz do jajek, dodatek do jajecznicy, do ziemniaków albo i zamiast ziemniaków. Koniecznie dodaj go też do sałatki owocowej lub wytrawnej z dodatkiem kawałków łososia albo indyka.

To jak? Uwzględnisz awokado w swojej codziennej diecie?

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

żelazo w diecie

Żelazo w diecie

Żelazo to mikroelement, który jest jednym z najważniejszych składników mineralnych,

dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa

Wątroba pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, dlatego należy

piramida żywieniowa

Piramida żywieniowa

Piramida żywieniowa, która opracowywana jest przez Instytut Żywności i Żywienia