Ze względu na awarię infolinii, prosimy o kontakt mailowy na adres kontakt@zdrowycatering.pl

Czym zastąpić cukier?

Cukier jest dosłownie wszędzie. Trzeba być bardzo uważnym, chcąc odżywiać się zdrowo, by nie dostarczyć organizmowi za dużo cukrów prostych. Zazwyczaj mamy na myśli sacharozę, czyli cukier dodawany do herbaty czy kawy. Jednak najgorszy dla ludzkiego organizmu jest syrop glukozowo-fruktozowy lub kukurydziany, który dodawany jest do produktów spożywczych. Zdrowa dieta nie musi oznaczać niedobrych i niesłodkich potraw! Dla miłośników słodyczy i osób, które jednocześnie chcą zredukować masę ciała to na pewno dobra wiadomość! Czy trzeba całkowicie zrezygnować ze słodkiego smaku, by prowadzić zdrowy tryb życia? Przeczytaj i przekonaj się sam.
czym zastąpić cukier

Jakie produkty zawierają cukier?

W przemyśle spożywczym jest wiele produktów, które zawierają substancje słodzące. Niestety, ale w niemalże wszystkich produktach spożywczych znaleźć można syrop glukozowy lub kukurydziany. Najlepiej sprawdzać etykiety na produktach spożywczych i szukać takich, które mają najmniejszą zawartość cukru!
Cukier biały należy do grupy węglowodanów i można podzielić go na dwie grupy — proste i złożone.

Węglowodany proste

Monosacharydy — tych węglowodanów nie chcemy w swojej diecie, a na pewno trzeba ich spożycie ograniczyć! Są one łatwo przyswajalne i wysokokaloryczne, ale sprawiają, że tylko przez chwilę mamy energię do działania. Do cukrów prostych należą, między innymi: glukoza, fruktoza, ksyloza, ryboza. W przemyśle spożywczym to takie produkty jak: białe pieczywo, słodzone napoje, alkohol i wszystkie wysoko przetworzone produkty (słodycze, chipsy, paluszki, gotowe posiłki do odgrzania itd.)

Węglowodany złożone

To grupa „dobrych cukrów” – inaczej monosacharydów. Jest to, na przykład: laktoza, skrobia, celuloza i glikogen. Cukry złożone zdecydowanie dłużej przetwarzamy, dlatego organizm ma więcej zapasu energetycznego i siły, potrzebnej do codziennego funkcjonowania. Do cukrów złożonych należą przede wszystkim produkty zbożowe (pełnoziarniste), warzywa (głównie rośliny strączkowe).

Nadmiar cukru w organizmie może prowadzić do ciężkich powikłań i zaburzeń całego organizmu. Czy warto?

Nadmiar cukru w organizmie – wpływ na zdrowie

Nadmiar cukru w diecie może powodować w przyszłości negatywne dla zdrowia skutki. Oprócz tych widocznych gołym okiem, w co wlicza się zwiększenie masy ciała oraz próchnica zębów, można „nabawić” się innych poważnych chorób. Nadmiar cukrów prostych może przyczynić się do nadciśnienia, chorób metabolicznych, a także chorób układu krążenia. Przemyśl więc dwa razy, przy następnej okazji, czy warto używać tradycyjnego cukru…

Czym zastąpić cukier? Zdrowe zamienniki cukru białego

Tradycyjny cukier biały trzeba ograniczać — wiesz już dlaczego — powoduje szereg złych powikłań zdrowotnych. Na szczęście jest sporo zdrowych zamienników cukru, które nadają słodki smak. Takie naturalne zamienniki cukru w diecie są wskazane i zawierają zdecydowanie mniej kalorii, są też dłużej wchłaniane, przez co uwalniają energię na więcej. Który dobry zamiennik cukru wybrać?

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Awokado — wartości odżywcze

Stewia

To naturalny słodzik — roślina, która kwitnie w Brazylii i Paragwaju, a do produkcji substancji słodzącej wykorzystywane są liście, które są (nawet o 200-300 razy) słodsze niż cukier! Jest to dobry wybór dla cukrzyków — polecana jest przez diabetologów, ponieważ wchłanianie stewii nie wpływa na poziom glukozy we krwi! Nie zawiera też kalorii, dlatego z jej użyciem schudniesz bez konieczności rezygnowania ze słodzenia kawy czy herbaty! Jako ciekawostkę możemy dodać, że stewię znajdziesz nawet w niektórych słodyczach — na etykietach jest wyszczególniona jako substancja słodząca o symbolu E960.

Co zawiera stewia? 

– kwas foliowy,
– potas,
– magnez,
– witaminę C,
– wapń,
– żelazo.

Maltitol

To niskokaloryczny słodzik z maltozy (produkowany ze sfermentowanych ziaren jęczmienia, pszenicy lub ryżu) –  ma o połowę mniej kalorii niż cukier i nie posiada gorzkiego posmaku. Maltitol wykorzystywany jest do produkcji żywności i napojów słodkich.

Lukrecja

Lukrecja, a dokładnie wyciąg z jej korzenia stanowi kolejną substancję słodzącą w herbatach, a także cukierkach. Jest pomocna przy infekcjach górnych dróg oddechowych, a także działa przeciwwirusowo.

Syropy — syrop klonowy, z agawy, daktylowy

W diecie bezcukrowej ciekawym dodatkiem mogą okazać się syropy: 

– syrop daktylowy ze względu na to, że daktyle są bardzo słodkie, sam syrop również posiada dość wysoki indeks glikemiczny. Z tego powodu, mimo że sięgamy po naturalny syrop, nie powinno się go nadużywać,

– syrop klonowy kojarzy się oczywiście z Kanadą i pancake’ami! Oczywiście jest on znacznie zdrowszy niż zwykły biały cukier i zdecydowanie mniej kaloryczny, natomiast indeks glikemiczny jest zbliżony do sacharozy,

– syrop z agawy produkuje się w Meksyku z kaktusa! Porównać można go do miodu, z tą różnicą, że ma niższy indeks glikemiczny — około 4 razy niższy niż miód!

Miód

Ten wyrób pszczeli jest też naturalnym zamiennikiem cukru. Jest bardzo słodki i podobny kalorycznie do cukru — nie należy więc go nadużywać, zwłaszcza jeśli jesteś na diecie redukcyjnej i chcesz schudnąć… Czym więc słodzić? Cukrem czy miodem? Miód ma dużo lepszy skład! Oprócz tego zabija bakterie i działa pozytywnie na układ trawienny. Dodatkowo nie zaburza równowagi mineralnej organizmu — jest więc znacznie zdrowszy. Pamiętaj, że dobroczynne działanie miodu zanika w temperaturach powyżej 40 stopni Celsjusza! Zalecamy, żebyś wybierał najlepiej lokalny miód – ze sprawdzonych pasiek, wtedy masz pewność, że jest on „czysty”, a nie rozcieńczony z wodą.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Ostropest plamisty: poznaj najważniejsze informacje!

Cukier, który ma niski indeks glikemiczny

Znasz już kilka zamienników cukru, ale które z nich polecane są cukrzykom? Poniższe substancje słodzące są najzdrowsze:

– ksylitol (cukier brzozowy) – cukier pozyskiwany z kory brzozy, który smakiem najbardziej przypomina zwykły” cukier, ale jest niskokaloryczny! Ma wiele dobroczynnych składników (na przykład jest pożywką dla mikroflory jelitowej), więc powinien znaleźć pierwsze miejsce na liście „czym zastąpić cukier”,

– erytrytol — jest to alkohol cukrowy, który powstaje w procesie fermentacji glicerolu — drugi chyba najbardziej znany składnik, który może zastąpić tradycyjny cukier w diecie. Jest dobrym zamiennikiem cukru, ponieważ nie podnosi poziomu glukozy we krwi — ma zerowy indeks glikemiczny! Kaloryczność erytrytolu to jedynie 20 kcal w 100 g — jest więc najmniej kaloryczną substancją słodzącą,

– cukier kokosowy — posiada niski indeks glikemiczny, więc doskonale sprawdzi się u cukrzyków, a jednocześnie doda karmelowo-kokosowego posmaku, na przykład kawie. Wyglądem przypomina cukier trzcinowy, ale jest zdecydowanie zdrowszy,

– tagatoza — charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym i może być stosowana nawet w przypadku diety odchudzającej! Tagatoza to cukier, który pozyskuje się z laktozy.

Jak ograniczyć apetyt na słodkie?

Po pierwsze oducz się słodzenia herbaty i kawy zwykłym cukrem. Już wiesz, że biały cukier nie jest zdrowy! Ograniczenie cukru w diecie nie będzie bolesne, ponieważ masz do wyboru tyle różnych jego zamienników, że na pewno wybierzesz coś z tej obszernej listy. Dodatkowo trzeba zrezygnować ze słodkich napojów i wszystkich słodyczy… Tutaj najlepszym sposobem będą zdrowe przekąski. Do pracy zabieraj przygotowane wcześniej swoje posiłki lub zdecyduj się na Zdrowy Catering. Przeczytaj więcej o tym, jak powstrzymać apetyt!

Jeśli nie jesteś pewien, czy dasz radę i potrzebujesz dodatkowej motywacji, żeby nie podjadać — skontaktuj się z naszym dietetykiem, podpowie Ci, które diety sprawdzą się u Ciebie najlepiej i od czego powinieneś zacząć, by osiągnąć sukces! Powodzenia!


Zamawiam pyszną dietę!

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

czym jest stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny to zaburzenie równowagi między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami.