Rozpocznij Nowy Rok z naszym cateringiem dietetycznym! Zamów o 10% taniej z kodem 2023

Olej kokosowy: jakie ma najcenniejsze właściwości?

Olej kokosowy

Ten produkt charakteryzuje się sporą liczbą zalet. Uczciwie trzeba jednak przyznać, że olej kokosowy wzbudza dużo wątpliwości. Chcesz dowiedzieć się więcej? Zależy Ci, aby poznać najistotniejsze plusy i minusy? W takim razie zapraszamy!

Co to jest olej kokosowy?

Olej kokosowy jest popularny. Wiele osób uważa ten produkt za bardzo uniwersalny. To fakt. W końcu olej kokosowy jest chętnie stosowany w branży kulinarnej i przemyśle kosmetycznym (z sukcesami). 

Nie brakuje opinii, że olej kokosowy jest najzdrowszy, jeśli chodzi o produkty z tej grupy. Trzeba jednak przyznać, że zdania w tym temacie są podzielone (więcej o tym dowiesz się z dalszej części poradnika).

Wielu specjalistów zaznacza, że za prozdrowotne właściwości odpowiada przede wszystkim obecność – w składzie – specyficznych cząsteczek tłuszczu, czyli trójglicerydów średniołańcuchowych MCT.

Szczególnie doceniany jest zaś olej kokosowy nierafinowany (tłoczony na zimno). Jak jest produkowany? Na tej płaszczyźnie stosuje się sprawdzone metody mechaniczne. Główne czynności to: sedymentacja (oddzielanie się cieczy i cząstek stałych w rezultacie opadania cząstek stałych pod wpływem grawitacji), tłoczenie, filtracja lub wirowanie.

Na pewno doskonale wiesz, jaka jest standardowa konsystencja oleju. Tutaj mamy do czynienia z czymś specyficznym. Warto zapamiętać, że olej kokosowy jest pozyskiwany z miąższu kokosa. W początkowej fazie przybiera formę białego masła. Dopiero później (w temperaturze około 25 °C) zaczyna pojawiać się płynna postać i zarazem lekko żółty kolor (można dostrzec słoje). Do charakterystycznych cech należy także bardzo przyjemny, subtelny zapach kokosa.

Co jeszcze trzeba wiedzieć odnośnie oleju kokosowego nierafinowanego? W składzie nie brakuje m.in.:

  • witamin (np. E i K)
  • składników mineralnych (np. wapń, żelazo i cynk)

Eksperci zwracają uwagę, że olej (rafinowany) jest zdecydowanie gorszej jakości. Z czego to jednak wynika? Taki produkt jest pozyskiwany w obecności relatywnie wysokich temperatur. Nierzadko używa się też sztucznych rozpuszczalników. 

W konsekwencji prowadzi to do tego, że olej rafinowany nie ma zbyt wielu pożądanych właściwości. Dodatkowo cechuje się brakiem zapachu i smaku.

Dziadek pyta się lekarza, czym cechuje się olej kokosowy nierafinowany. 

Olej kokosowy: jak i kiedy pomaga?

Zwolennicy tego produktu podkreślają, że mamy tutaj do czynienia z unikalnym połączeniem kwasów tłuszczowych, co prowadzi do uzyskania wielu właściwości – m.in. leczniczych.

Na szczególną uwagę zasługują takie kwasy, jak: laurynowy, palmitynowy, stearynowy, czy linolowy itp.

Brakuje Ci energii? Olej kokosowy jest uważany za produkt, który dodaje sił do realizowania rozmaitych zadań. Zarówno na płaszczyźnie prywatnej (w domu/mieszkaniu), jak i zawodowej.

Eksperci zwracają uwagę, że olej kokosowy pomaga w profilaktycznym działaniu m.in. przeciwko bardzo groźnemu nowotworowi okrężnicy.

Opisywany produkt zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Działa też dobrze pod kątem wątroby (np. nie przyczynia się do jej stłuszczenia). To nie koniec dobrych informacji. Kwasy tłuszczowe, które są obecne w oleju kokosowym, praktycznie nie obciążają trzustki, woreczka żółciowego i właśnie wątroby.

Specjaliści zaznaczają, że olej kokosowy wykazuje właściwości, które wspierają organizm w walce np. z chorobami mięśni i serca.

Wielu ekspertów jest zdania, że olej kokosowy powinien być stosowany przez osoby zmagające się z nadprogramowymi kilogramami. Dlaczego? Specjaliści uważają, że ten produkt nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo nie odkłada się w postaci niechcianej tkanki tłuszczowej, która spędza wielu osobom sen z powiek…

Istotna jest też poprawa działania układu trawiennego.

Niedawno byłaś/byłeś na badaniach? Wyszło Ci, że masz np. niedobory pewnych witamin i składników mineralnych? W takim razie warto zainteresować się produktami z tej serii. W końcu olej kokosowy ułatwia wchłanianie witamin i minerałów.

Z kolei osoby zmagające się z cukrzycą mogą liczyć na ustabilizowanie poziomu cukru we krwi.

Wielu ekspertów wymienia powyższe właściwości oleju kokosowego. Nie brakuje jednak przeciwników tych produktów. Uważają oni, że mają one zbliżone działanie do innych tłuszczów. Porównują zaś oleje kokosowe do masła i smalcu.

Przeciwnicy takich produktów sugerują, że spożywanie oleju kokosowego (szczególnie w nieodpowiednich ilościach) może doprowadzić do podwyższenia poziomu stężenia „złego” cholesterolu (czyli LDL). A w konsekwencji do wielu groźnych schorzeń!

Zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy tych produktów spierają się na temat tłuszczów nasyconych oraz ich oddziaływania. Eksperci zaznaczają, że te produkty bazują na średniołańcuchowych nasyconych kwasach tłuszczowych. Tymczasem niezdrowe mają być tłuszcze powstające z długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Zwolennicy oleju koksowego podkreślają, że takich zaś – w tych produktach – nie ma.

Na pewno kluczowe jest to, aby kupować jedynie produkty bardzo dobrej jakości, a potem spożywać je w rozsądnych ilościach.

Kobieta przygotowuje śniadanie dla całej rodziny - używa m.in. oleju kokosowego. 

Jak można wykorzystać w praktyce olej kokosowy?

Chcesz kupić niedługo olej kokosowy? Jak można go zastosować? M.in. w swojej kuchni. Olej kokosowy jest bardzo elastyczny, dlatego pasuje do rozmaitych potraw.

Nie ma przeszkód, aby zastosować go np. do kanapek (jako zamiennik standardowego masła, czy margaryny) i rozmaitych sałatek. Produkty z tej grupy dobrze nadają się również do pieczenia.

Użytkownicy podkreślają pewną jedną bardzo fajną cechę. Mianowicie ten olej spala się w relatywnie wysokich temperaturach. A to powoduje, że przyrządzane potrawy nie przywierają do patelni.

Co ciekawe, ten olej wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Niektórzy ludzie stosują go zaś do płukania jamy ustnej i w przypadku kłopotów z dziąsłami. Inni z kolei nakładają olej (zmieszany z sodą oczyszczoną) na zęby. Jeśli chcesz zdecydować się na takie rozwiązania, to warto spytać się swojego stomatologa, czy jest to wskazane. Szczególnie jak np. już teraz borykasz się z rozmaitymi kłopotami, które dotyczą zębów i dziąseł.

Olej kokosowy jest także z powodzeniem wykorzystywany w sektorze kosmetycznym. Bazujące na nim preparaty można nakładać np. na włosy, twarz, czy nawet na całe ciało.

Warto krótko wspomnieć, że do pielęgnacji skóry lub włosów przede wszystkim wykorzystuje się olej frakcjonowany, który cechuje się m.in. większą przejrzystością.

Z czego wynika popularność kosmetyków tego typu? W olejach kokosowych znajdują się kwasy tłuszczowe, które mają właściwości: odżywcze, wygładzające, nawilżające, antybakteryjne i ochronne (m.in. np. przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych).

Produkty bazujące na takich olejach są uniwersalne. W końcu mogą być stosowane w przypadku cery suchej, czy pod kątem młodych osób zmagających się z trądzikiem itd.

Osoba przygotowuje posiłek w kuchni i korzysta z oleju kokosowego. 

Olej kokosowy: skutki nadmiaru

Kluczem do sukcesu (czyli m.in. do braku efektów ubocznych) jest umiarkowanie. Eksperci wskazują, że rekomendowana, dzienna dawka to maksymalnie 2 łyżki oleju kokosowego. 

Oczywiście, warto do tego podejść w sposób indywidualny. Czyli jeśli będziesz czuć się źle, to ta dawka powinna być zmniejszona. Czasami trzeba w ogóle zrezygnować z tego produktu, ponieważ nie jest on niestety dla każdego.

Jakie są najczęstsze skutki nadmiaru oleju kokosowego?

  • nudności i wymioty
  • bóle brzucha i głowy
  • refluks
  • biegunki
  • podwyższony poziom cholesterolu
  • zwiększenie poziomu cukru
  • reakcje alergiczne
Kobieta źle się czuje, ponieważ spożyła za dużo oleju kokosowego. 

Olej kokosowy: jakie są przeciwwskazania do stosowania?

Kto powinien być szczególnie uważny? Z jednej strony olej kokosowy pomaga na trądzik. Druga strona medalu jest taka, że ten produkt (jako kosmetyk) nie powinien być stosowany w przypadku osób mających tłustą cerą. Eksperci zaznaczają, że długotrwałe używanie może spotęgować występowanie trądziku na twarzy.

Nie jest to również polecany produkt osobom cierpiącym na łojotokowe zapalenie skóry.

Czy olej może być stosowany przez kobiety w ciąży? Nie ma tutaj bezwzględnego zakazu. Podobnie jest w przypadku np. karmiących matek, czy dzieci.

Rekomendujemy jednak np. skonsultowanie się ze swoim lekarzem prowadzącym. Aby po prostu nie wprowadzać do swojego życia niepotrzebnego ryzyka, które może mieć potem bardzo opłakane skutki.

Mężczyzna pyta się lekarza o ewentualne przeciwwskazania do stosowania oleju kokosowego. 

Olej kokosowy w zestawach pudełkowych

Jak to wygląda w przypadku naszej firmy cateringowej ZdrowyCatering? Jeśli już stosujemy olej kokosowy (jak np. nie ma żadnych przeciwwskazań), to korzystamy wyłącznie z wersji nierafinowanej (czyli tłoczonej na zimno).

Nie kupujemy np. najtańszych produktów tego typu, ponieważ wiemy, że ich jakość pozostawia dużo do życzenia. Mamy też świadomość, że olej nierafinowany ma relatywnie krótki termin do spożycia (zwracamy zatem na to uwagę w czasie używania takich produktów). 

Wiemy, jak stosować oleje kokosowe w praktyce. Dzięki temu wszystkie przygotowywane przez nas potrawy są przede wszystkim zdrowe i smakowite. Podkreślają to nawet najbardziej wybredne osoby!

Dietetyk, w czasie układania zestawów pudełkowych, zastanawia się, czy może zastosować olej kokosowy. 

Olej kokosowy: jakie ma najcenniejsze właściwości? Podsumowanie

Najbardziej polecany jest olej kokosowy nierafinowany (czyli tłoczony na zimno). Wiele osób uważa, że ten produkt jest najzdrowszy (jeśli chodzi o oleje).

Dobrej jakości olej kokosowy jest pozyskiwany z miąższu kokosa. Na starcie ma formę białego masła, a później (w temperaturze około 25°C) zaczyna pojawiać się płynna postać i lekko żółty kolor.

W składzie tego produktu znajdują się m.in.: witaminy (np. E i K) i składniki mineralne (np. wapń, żelazo i cynk).

Jakie właściwości ma olej kokosowy? Eksperci zaznaczają, że ten produkt m.in. dodaje energii, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, chroni wątrobę i wspiera odchudzanie.

Nie brakuje też jednak przeciwników, którzy uważają, że te oleje mają podobne działanie do smalcu, czy zwykłego masła.

Olej kokosowy jest chętnie stosowany w branży kulinarnej (np. jest dodawany do sałatek i kanapek) i kosmetycznej: preparaty bazujące na tym produkcie są używane do pielęgnacji m.in. włosów i twarzy.

Rekomendowana dzienna dawka to maksymalnie około 2 łyżki oleju kokosowego. Jakie są skutki uboczne (jak nie będziesz tego przestrzegać)? To np.: nudności, wymioty, bóle brzucha i głowy, refluks, biegunki i podwyższony poziom cholesterolu.

Na olej kokosowy muszą szczególnie uważać osoby mające tłustą cerą i łojotokowe zapalenie skóry.

Profesjonalne firmy cateringowe stosują wyłącznie olej kokosowy nierafinowany.

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

dieta 3000 kcal, zbilansowana dieta

Dieta 3000 kcal

Trenujesz? Kilka razy w tygodniu chodzisz na siłownię? A więc