Post przerywany

post przerywany

Na czym polega post przerywany? Dietą IF interesuje się coraz więcej osób. Poznaj zalety postu przerywanego i zasady spożywania pokarmów, według tej metody żywienia! Spożywanie posiłków w poście przerywanym polega na stosowaniu się do określonych pór dnia. Czy to sposób odżywiania, który prowadzi do lepszego samopoczucia? Czy warto stosować się do zasad takiego stylu życia i jakich efektów można oczekiwać? Dowiedz się więcej na temat diety IF.

Post przerywany — zasady diety IF

Post przerywany, czyli dieta IF (Intermittent Fasting) to restrykcyjny model żywieniowy, do którego organizm musi się przyzwyczaić. Może nie być łatwo — zwłaszcza na początku. IF w praktyce oznacza ustalony schemat posiłków i to od razu, od początku stosowania diety.

Na czym dokładnie polega dieta okienkowa? To zależy od wybranego wariantu, ale kluczem jest czas spożywania pokarmów (okno żywieniowe) oraz czas postu, podczas którego nie można jeść, a jedynie pić czystą wodę. Główne momenty diety muszą być dobrze dobranego do stylu życia i trwać przez określoną liczbę godzin. Dieta IF to dieta dla osób, które potrafią zmobilizować się do przestrzegania czasowych zasad.

Zastrzega się kategoryczny zakaz podjadania po zakończeniu okna żywieniowego.

Rodzaje postu przerywanego

Post przerywany można podzielić na dwa rodzaje: TRF (Time-Restricted Feeding) i ADF (Alternate-Day Fasting).

TRF (Time-Restricted Feeding)

Ta metoda polega na wyznaczeniu w ciągu doby okresu postu. Posiłki spożywa się tylko w czasie okna żywieniowego. Najczęściej wybieraną formą TRF jest zasada 16:8 – 16 godzin postu i 8 godzin, podczas których można jeść. Dokładne pory określasz sobie sam — dostosuj je do swojego stylu życia. Ten rodzaj diety IF stosuje się w każdy dzień tygodnia.

ADF (Alternate-Day Fasting)

ADF dwa razy w tygodniu zakłada aż 24-godzinne posty. Nie polegają one jednak na całkowitym niejedzeniu, a znacznym ograniczeniu ilości spożywanych pokarmów. Przez 5 dni możesz jeść normalnie, a przez 2 na Twoim talerzu powinno znaleźć się maksymalnie 20-25% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Kto powinien stosować post przerywany? Zalety — post przerywany

Nie istnieje konkretna grupa osób, którym szczególnie poleca się tę dietę. Na pewno sprawdzi się w przypadku ludzi, których styl życia jest bardzo intensywny (nie mają czasu na przygotowywanie i regularne, spokojne spożywanie potraw). Okresowe poszczenie może przysporzyć organizmowi wielu korzyści zdrowotnych — brak uczucia ciężkości, spokojny i efektywny sen, odpowiednie funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawa pamięci długoterminowej, zmniejszenie stresu oksydacyjnego, poprawa insulinooporności, ogólnie lepsze samopoczucie.

Dietę IF szczególnie poleca się osobom, które:

– cierpią na uczucie ciężkości,

– prowadzą nieregularny tryb życia i rzadko jedzą śniadania,

– chcą oduczyć się wieczornego podjadania,

– nie mają czasu na regularne posiłki.

Efekty diety IF

Oprócz zalet związanych ze zdrowiem czy lepszym funkcjonowaniem na co dzień, post przerywany przyczynia się do poprawy metabolizmu oraz jakości skóry, a także stanu włosów i paznokci.

Post przerywany sprawdzi się doskonale na redukcję masy ciała i tkanki tłuszczowej, jeśli w ciągu dnia będziesz spożywać mniej kalorii niż do tej pory. Niektórzy uważają nawet, że post przerywany zaliczyć można do diet redukcyjnych czy odchudzających. W przypadku spożywania pokarmów o takiej samej ilości kalorycznej, jak wcześniej, Twoja masa mięśniowa nie powinna się zmienić.

zalety postu przerywanego

Okresowe posty — wady. Kto powinien unikać tej diety?

Jak niemal każda dieta, ta również ma swoje wady i zalety. Pierwszą trudnością związaną z postem przerywanym może okazać się głód — zwłaszcza na początku wprowadzania nowych nawyków żywieniowych, kiedy to trzeba nauczyć się konieczności dostosowywania do konkretnego czasu spożywania pokarmu. Dla większości dużym wyzwaniem jest także stosowanie się do postu i zakaz jedzenia w tym czasie. Z kolei podczas okna żywieniowego występuje ryzyko przejedzenia, a co za tym idzie — przyrost masy ciała oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak bóle brzucha czy zaparcia.

Kto nie powinien stosować diety IF?

– kobiety w ciąży i karmiące piersią,

– chorujący na cukrzycę,

– cierpiący na zaburzenia odżywiania – niedożywione czy z nadwagą,

– osoby z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego,

– osoby, które mają problemy z hormonami, pracą nerek i wątroby,

– dzieci i młodzież.

Pamiętaj, że wprowadzenie nowych nawyków żywieniowych, a zwłaszcza restrykcyjnych diet, powinno być skonsultowane z lekarzem bądź specjalistą ds. żywienia.

 

Jaki jest najlepszy model żywienia? Co jeść i o jakich porach?

Mimo braku zaleceń w diecie IF co do grup produktowych należy stosować zasady zdrowego odżywiania. Każda potrawa powinna być odpowiednio zbilansowana i dostarczać niezbędnych witamin czy minerałów.

W czasie trwania diety przerywanej możesz pić wodę mineralną, napary z ziół oraz herbaty, a także kawę (bez cukru czy substancji słodzących). Zabrania się picia soków owocowych i warzywnych, mleka i jego przetworów.

Chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe, ale nie masz czasu, by przygotować pełnowartościowe potrawy każdego dnia? Zdrowy Catering to idealna opcja dla Ciebie! Z samego rana pod drzwi dostaniesz paczkę z gotowymi posiłkami na cały dzień. Dania przygotowywane są przez najlepszych kucharzy, a opracowane przez specjalistów ds. żywienia. W pudełkach znajdują się świeże produkty najwyższej jakości! Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z dietą IF — zamów zestaw posiłków o ustalonej kaloryce i stosuj się do określonych pór dnia. Z cateringiem dostarczysz organizmowi odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych i witamin! Zamów swój zestaw już dziś.

Ostatnia aktualizacja