Rozpocznij Nowy Rok z naszym cateringiem dietetycznym! Zamów o 10% taniej z kodem 2023

Czym charakteryzuje się witamina B3?

Witamina B3

Witamina B3 (znana także jako niacyna) bierze udział w rozmaitych procesach. Do tego oddziałuje na różne obszary naszego ciała. Co jeść, aby dostarczać organizmowi odpowiednio dużo niacyny? Z jakimi objawami trzeba liczyć się w przypadku niedoboru lub nadmiaru witaminy B3? Co powoduje, że coraz więcej Polaków decyduje się na zestawy pudełkowe, które są oferowane przez Zdrowy Catering? Czy zawierają one odpowiednie ilości witaminy B3? Czas się tego wszystkiego dowiedzieć!

Witamina B3: co to jest?

Witamina B3 jest znana w literaturze także pod kilkoma innymi nazwami. Chodzi m.in. o niacynę, czy witaminę PP.

Kiedy została odkryta niacyna? W 1873 roku przez chemika Hugo Weidela. Z kolei za wyodrębnienie jej aktywnego składnika odpowiada biochemik Konrad Elvehjem.

Niacyna może być produkowana w organizmie z aminokwasu (chodzi o tryptofan). Eksperci zauważają, że w ten sposób można jednak uzyskać relatywnie niewielkie ilości. Dlatego tak ważne jest to, aby witamina B3 była dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Ewentualnie można zdecydować się na suplementy diety (wszystko powinno być wcześniej skonsultowane z lekarzem).

Witamina B3 należy do kategorii witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Należy podkreślić, że niacyna to kluczowa substancja m.in. pod kątem prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego.

osoba czytająca książkę

W czym występuje niacyna?

Witamina B3 powinna być regularnie dostarczana do organizmu. Jak już wiesz, najlepiej robić to poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. Eksperci podkreślają, że niacyny nie brakuje w rozmaitych mięsach i przetworach mięsnych.

Jeżeli chodzi o produkty pochodzenia roślinnego, to najlepszymi źródłami witaminy B3 są produkty zbożowe i ziemniaki.

Co warto jeść, aby nie brakowało niacyny?

  • mięso drobiowe
  • mięso wieprzowe
  • wątróbkę
  • przetwory mięsne
  • orzechy arachidowe
  • ryby (np. łosoś, makrelę wędzoną, dorsz, śledź)
  • otręby pszenne
  • ziemniaki
  • chleb graham
  • kasze (jęczmienną, gryczaną)
  • ryż brązowy i biały
  • owoce (np. banany, kiwi, morele)
  • warzywa (m.in. brokuły, pomidory, brukselkę)

M.in. na takich właśnie produktach bazują profesjonalne podmioty cateringowe. Jeśli szukasz odpowiedniej firmy z tej branży, która oferuje zestawy bogate m.in. w niacynę, to zachęcamy do skorzystania z oferty Zdrowy Catering.

zdjęcie pomidora

Objawy niedoboru witaminy B3 – jak rozpoznać?

Nikt nie powinien traktować po macoszemu tego zagadnienia. Szczególnie że niedobory witaminy B3 mogą być bardzo opłakane w skutkach…

Brak dostarczania odpowiednich dawek niacyny do organizmu przyczynia się np. do pelagry. To choroba, która objawia się m.in. ciemnobrązowymi przebarwieniami (szczególnie na dłoniach i twarzy), zaczerwienieniem, stanami zapalnymi skóry, pęcherzami (po pęknięciu zmieniają się one… we wrzody), zaburzeniami układu pokarmowego (np. biegunki), stanami zapalnymi jamy ustnej i języka, czy zaburzeniami układu nerwowego. Nieleczona pelagra to nie tylko coraz więcej zaawansowanych objawów. Ta choroba może doprowadzić, w skrajnych przypadkach, do śmierci.

Jakie są inne skutki niedoboru witaminy B3?

  • problemy ze snem
  • przebarwienia na skórze
  • osłabienie organizmu
  • trudności z koncentracją
  • nieprzyjemny zapach z ust
  • bóle głowy
  • zakłócenia pracy ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego (skutkuje to np. agresywnym zachowaniem, wybuchami złości, a czasami i depresją)
  • stany zapalne skóry (trzeba też liczyć się z trądzikiem)
  • nieprawidłowe działanie układu pokarmowego
osoba, która nie może zasnąć

Skutki nadmiaru niacyny – jak rozpoznać?

Umiarkowanie jest bardzo ważne. Także pod kątem dostarczania do organizmu odpowiednich dawek witamin. Oczywiście, są one zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy nie ma ich w nadmiarze. Podobnie jest w przypadku niacyny…

Jeśli witamina B3 będzie w zbyt dużej ilości w organizmie, to przyczynia się to do zwiększenia oporności na insulinę. A to z kolei przekłada się na większe ryzyko wystąpienia cukrzycy insulinozależnej.

Inne objawy “przedawkowania” niacyny to arytmia serca, martwica wątroby i zmiany skórne.

Jak nie doprowadzić do takich problemów? Trzeba zrobić odpowiednie zakupy, dopasować do siebie właściwe produkty, a potem ugotować z nich pyszne dania.

Nie masz czasu? Nie wiesz, jak to wszystko ze sobą połączyć, aby było nie tylko zdrowo, ale też smacznie? Zdecyduj się zatem na Zdrowy Catering.

osoba łapiąca za wątrobę

Na co pomaga niacyna?

Witamina B3 (inaczej niacyna) spełnia wiele ważnych zadań. Nie dziwi, że eksperci od dietetyki starannie układają cateringi dietetyczne. W taki sposób, aby nie brakowało w nich m.in. witaminy B3.

Eksperci podkreślają, że witamina B3 działa na układ nerwowy i pokarmowy. Do innych ważnych zadań należą odpowiadanie za prawidłową pracę mózgu i syntetyzowanie hormonów płciowych.

Jeśli chcesz wyglądać bardziej atrakcyjnie, to nie zapominaj o niacynie. Ta witamina skutecznie wpływa na stan skóry (m.in. poprawia jej ukrwienie). To też bardzo dobry składnik pod kątem leczenia trądzika oraz “zajadów”.

Niacyna jest również niezbędna, jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie serca. Dlaczego? Specjaliści zauważają, że ta witamina wspiera profilaktykę chorób serca. Dodatkowo redukuje poziom złego cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie.

Inne ważne zalety to:

  • obniżenie stężenia toksyn u pacjentów borykających się z nowotworami
  • lepszy stan włosów
  • wspomaganie działania mięśni
  • wsparcie leczenia depresji

Kiedy występuje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B3? Niacyna odgrywa szczególną rolę w przypadku kobiet, które zmagają się z silnymi bólami menstruacyjnymi i nieregularnymi miesiączkami.

To nie wszystko. Niacyna pomaga również przy migrenowych bólach głowy, zawrotach, czy szumach usznych.

osoba przeprowadzająca wykład

Witamina B3 a dzienne zapotrzebowanie

Ile tak naprawdę trzeba dostarczać witaminy B3 do organizmu? To zależy. Głównie od takich czynników, jak płeć i wiek.

Najwięcej niacyny potrzebują kobiety będące w ciąży i karmiące matki. Przyjmuje się, że jest to nawet 18 mg witaminy B3 na dzień.

Dorośli mężczyźni i kobiety powinni dostarczać do swoich organizmów od 14 mg do 16 mg niacyny na dobę.

Jak to jest w przypadku dzieci i młodzieży? Tutaj najwięcej zależy od wieku. Rekomendowane dzienne zapotrzebowanie na witaminę B3 mieści się w przedziale od 6 mg do 16 mg.

Wiesz już, że większe dawki niacyny powinny uwzględnić przede wszystkim kobiety (w trakcie ciąży i po). To nie wszystko. Zwiększone zapotrzebowanie jest także w przypadku chorób nowotworowych, niedoborów białka i stosowania środków antykoncepcyjnych.

mama na spacerze ze swoim dzieckiem

Czy warto suplementować witaminę B3?

Jeśli Twoja codzienna dieta jest odpowiednio zbilansowana, to najprawdopodobniej dostarczasz do organizmu właściwie dużo niacyny. Ogólnie relatywnie rzadko dochodzi bowiem do sytuacji, w której to pacjenci mają niedobory tej witaminy.

Czasami jednak warto zastanowić się nad suplementacją. Szczególnie wtedy, kiedy chodzi o kobiety w ciąży, karmiące matki, osoby niedożywione, nadużywające alkoholu, cierpiące na gruźlicę, czy schizofrenię.

Oczywiście, suplementacja powinna być dobrze przemyślana… Co warto zrobić zanim coś kupisz w aptece stacjonarnej lub zamówisz przez internet? Należy zrobić odpowiednie badania. Warto także opowiedzieć o swoich wątpliwościach lekarzowi. Fachowiec przeanalizuje Twoją sytuacją, wyniki badań i podpowie, czy suplementacja witaminy B3 jest rzeczywiście konieczna. Jeśli tak, to da też znać, jakie preparaty stosować i jak często.

Dlaczego decyzje nie powinny być podejmowane zbyt pochopnie? Niekiedy niacyna (w formie suplementów diety) to zły pomysł. Kiedy? Jeśli np. dany pacjent cierpi na dnę moczanową. Wtedy witamina B3 może prowadzić do zwiększenia stężenia kwasu moczowego w organizmie. A w konsekwencji do nasilenia ataków dny moczanowej.

Szczególnie ostrożni powinni być alergicy. W końcu witamina B3 powoduje wydzielanie histaminy.

osoba w gabinecie

Witamina B3: dlaczego warto zdecydować się na cateringi dietetyczne?

Jeśli nie jesteś dietetykiem z wykształcenia, to masz prawo nie wiedzieć, w jakich produktach znajduje się niacyna itd. Z drugiej strony brak znajomości tego tematu może być opłakany dla zdrowia. W takiej sytuacji warto zdecydować się na wsparcie profesjonalnych dietetyków. A takich nie brakuje w naszym podmiocie Zdrowy Catering!

Wykwalifikowani dietetycy wszystko dokładnie rozpisują. Po to, aby każdy zestaw pudełkowy zawierał m.in. niezbędne witaminy. A to oznacza, że w dietach nie brakuje np. niacyny.

Niekiedy są osoby, które mają większe zapotrzebowanie na witaminę B3. Chodzi przede wszystkim o kobiety w ciąży i karmiące mamy. Wystarczy tylko opowiedzieć nam o swojej sytuacji. A my dobierzemy dla Ciebie właściwy zestaw pudełkowy.

Co jeszcze jest ważne? Dietetycy (i współpracujący z nim kucharze) wiedzą, co poprawia wchłanianie witaminy B3. A są to m.in. inne witaminy z grupy B, witamina C, chrom, czy fosfor.

zamyślona osoba w biurze

Czego nie jeść? Wybierz profesjonalny catering i nie martw się tym!

Prawidłowe odżywianie bazuje nie tylko na regularnych, zdrowych posiłkach. Trzeba wiedzieć, co warto jeść, a za co się nie brać. Nie masz pojęcia, co jest szczególnie istotne pod kątem witaminy B3?

Porządne podmioty cateringowe tak układają diety pudełkowe, aby nie brakowało w nich istotnych witamin. Dodatkowo wszystko jest właściwie ze sobą skomponowane. Dzięki temu diety są zdrowe, pełnowartościowe i zarazem pyszne. Nasz podmiot, Zdrowy Catering, nie stosuje zaś na co dzień m.in. szkodliwej chemii.

checklista wykreslanie

Podsumowanie o witaminie b3

Odkryta pod koniec XIX wieku witamina B3 jest określana też jako niacyna.

Witamina B3 dobrze działa na układ nerwowy, pracę mózgu, układ pokarmowy, czy serce. Poza tym przyczynia się do lepszego stanu skóry i włosów.

W czym nie brakuje witaminy B3? Są to głównie: mięso drobiowe, mięso wieprzowe, wątróbka, przetwory mięsne, orzechy arachidowe, ryby (np. łosoś, dorsz), czy ziemniaki.

Jednym z objawów niedoboru niacyny jest pelagra. Jeśli ta choroba będzie nieleczona, to może to doprowadzić nawet do śmierci…

Inne skutki to np.: problemy ze snem, przebarwienia na skórze, trudności z koncentracją, czy osłabienie organizmu.

Nadmiar niacyny objawia się m.in. zwiększeniem oporności na insulinę, arytmią serca, martwicą wątroby i zmianami skórnymi.

Dzienne zapotrzebowanie na niacynę (pod kątem dorosłych) waha się od 14 mg do 16 mg.

Niekiedy suplementy, zawierające witaminę B3, są rekomendowane (np. w przypadku kobiet w ciąży). Zanim jednak zdecydujesz się na takie rozwiązania, najpierw skonsultuj się z lekarzem i wykonaj badania.

Odpowiednio dużo witaminy B3 znajduje się w zestawach pudełkowych sprzedawanych przez Zdrowy Catering. Jeśli masz w planach jeść tylko sprawdzone produkty wysokiej jakości, a przy okazji nie chcesz martwić się zdrowiem, to zachęcamy do kontaktu!

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy: