Najbardziej kaloryczne jedzenie

najbardziej kaloryczne jedzenie

Wiedza o kaloryczności produktów to podstawa do tego, żeby skomponować prawidłową dietę. Świadomość, jaką kaloryczność mają dane potrawy i składniki, pozwala określić, czy nie lepiej wykluczyć jakiegoś produktu z naszej diety lub dania.

Najbardziej kaloryczne przekąski

Chcąc zaspokoić apetyt, nie powinniśmy sięgać po produkty takie jak chipsy, pączki ani drożdżówki, gdyż są to jedynie niezdrowe kalorie. Już jeden pączek może zawierać około 400 kalorii! Słodkie pieczywo ma w sobie pełno cukru, a jego głównymi składnikami są cukier, mąka i smalec, a całość smażona jest na bardzo głębokim tłuszczu, dlatego nie dostarcza do organizmu żadnych wartościowych składników. Bardzo kalorycznymi produktami są też słone przekąski, takie jak: orzeszki ziemne, chrupki, czy kukurydza. Już jedna paczka prażynek może zawierać 550 kcal. Spożywanie produktów w nadmiarze soli i tłuszczów trans może doprowadzić nie tylko do nadwagi i miażdżycy, ale też do chorób układu krążenia, nadciśnienia, a nawet nowotworów!

Za co odpowiedzialne jest jelito grube?

W jelicie grubym dochodzi do pozyskiwania wody i soli mineralnych, a także zachodzi w nim końcowy proces formowania kału. Oczyszczanie jelit ze złogów kałowych ma dotyczyć głównie jelita grubego.

Suszone owoce — zdrowe chipsy

Dobrą alternatywą niezdrowych chrupek są suszone owoce, takie jak: jabłka czy banany, które z powodzeniem zastąpią inne przekąski i dostarczą nam zdecydowanie więcej zdrowych kalorii. Z racji tego, że są słodkie, szybko zaspokoją chęć na słodycze. Co prawda mają sporo kalorii, ale rekompensuje to zawartość minerałów i witamin. Mało tego są doskonałym źródłem takiego składnika jak błonnik pokarmowy. 

Orzechy i ziarna

Innymi bardzo kalorycznymi przekąskami są wszelkiego rodzaju orzechy, masło orzechowe ziarna i nasiona. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy ich unikać — wręcz przeciwnie! Zaletami orzechów jest obniżanie poziomu złego cholesterolu, zmniejszenie ryzyka chorób serca. Pomagają także w utracie wagi! To świetne źródło błonnika pokarmowego i roślinnego białka. Ponadto orzechy i ziarna są bogate w cenne przeciwutleniacze. Są źródłem składników, takich jak tokoferole, sterole, związki fenolowe, wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas oraz dostarczają do organizmu witaminy A, C, D i z grupy B.

Słone przekąski

Orzeszki, prażynki, paluszki, krakersy- kto ich nie lubi? Często towarzyszą nam podczas spotkań, imprez czy domowych wieczorów. Są to puste kalorie, które pozornie mogą wydawać się na lekkie i niepozorne, a w efekcie są bardzo kaloryczne. Inaczej mówiąc, nie dostarczają nam nic więcej poza węglowodanami i tłuszczami. Jedna porcja słonych przekąsek dostarczy nam około 400 kcal.

kaloryczne potrawy fast food

Olej i oliwa dla podbicia kaloryczności w diecie

Zdrowe tłuszcze powinny pojawić się w każdej diecie. Oliwa jest bogata w witaminy A, E, D oraz K i jest ważnym źródłem kwasów tłuszczowych, białka i przeciwutleniaczy w diecie człowieka. Spożywanie zdrowych tłuszczów pomaga osobom czuć się sytym długo po zjedzeniu posiłków, co pomaga im kontrolować wagę i zdrowie. Ponadto utrzymanie zdrowej diety jest najlepszym sposobem na uzyskanie korzyści płynących z oliwy z oliwek i tłuszczów. Olej rzepakowy natomiast dobrze sprawdzi się do podsmażenia, jest bogaty w kwasy omega-3. Odpowiednie spożywanie olejów i oliwy pomoże nam przy miażdżycy, kamicy żółciowej, owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach, wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego, a w dodatku spowalnia procesy starzenia.

Najbardziej kaloryczne potrawy

Dania z ziemniaków często bywają tuczące. Przykładem takich potraw mogą być placki ziemniaczane, które w 100g dania mają około 700 kalorii! Wynika to głównie ze smażenia ich na głębokim tłuszczu. W dodatku jedzone z różnymi sosami, cukrem lub śmietaną jeszcze bardziej zwiększają ilość spożywanych kalorii. Frytki to kolejny przykład na niezdrową obróbkę ziemniaka w kuchni. Są one połączeniem soli i tłuszczu, a ich kaloryczność w jednej porcji to około 600 kalorii, z czego wartość energetyczna ziemniaków to zaledwie 170 kalorii- reszta pochodzi z tłuszczu. Kaloryczne potrawy to także makaronach np. spaghetti carbonara. Dodajemy do niego kilka plastrów boczku, a jeden to aż 200 kcal. Dodaje się jajko, a wiele osób przyrządza też śmietanowy sos, który jeszcze bardziej podnosi bilans kaloryczny.

Produkty wysokokaloryczne, których należy unikać

Zdrowe produkty dostarczają organizmowi niezbędnych wartości odżywczych. Na dodatek duża kaloryczność posiłków pozwala na zbudowanie docelowej masy mięśniowej. Kaloryczne wcale nie oznacza niezdrowe! Mówiąc o najbardziej kalorycznych potrawach, warto wspomnieć o fast foodach. Czyli wszelkiego rodzaju hamburgerach, hot–dogach czy pizzy, które niosą za sobą ogromną kaloryczność. Mnóstwo pustych kalorii w ich przypadku pochodzi z białej mąki, z której przyrządza się placek bądź pieczywo. Fast foody = najbardziej kaloryczne potrawy. Tłuste sosy na bazie majonezu to kolejna bomba kaloryczna, a mięso często także odznacza się wysoką zawartością tłuszczu. Oczywiście popijanie ich gazowanymi napojami bogatymi w cukier, tylko pogarsza bilans kaloryczny. Bardzo szkodliwym produktem jest też majonez, którego jedna łyżka to aż 170 kalorii, więc do sałatki albo jajek całkowicie psuje potencjalnie zdrowy posiłek. Jeśli chcesz zyskać kontrolę nad tym, co jesz, rozważ spersonalizowaną dietę pudełkową przygotowaną przez dietetyka, dzięki czemu nie będziesz musiał myśleć o planowaniu i zagospodarowaniu czasu na przygotowanie posiłków o odpowiedniej kaloryczności na cały dzień.

Najbardziej kaloryczne potrawy-podsumowanie

Podsumowując, spożywanie wszelkich potraw typu fast food i posiłków smażonych na głębokim oleju nie jest zdrowe — to olbrzymie bomby kaloryczne, które jak wszystko, co inne raz na jakiś czas nie zaszkodzą. Jednak spożywanie ich bez umiaru i zdrowego rozsądku jest tuczące i z pewnością przyczyni się do otyłości lub zaburzeń prawidłowej masy ciała.

Ostatnia aktualizacja