Rozpocznij Nowy Rok z naszym cateringiem dietetycznym! Zamów o 10% taniej z kodem 2023

Co zawiera witaminę D?

Czy wiesz, dlaczego w trakcie zimy powinno się suplementować witaminę D? Słońce jest wydajnym źródłem witaminy D, ale dostęp do niego mamy tylko w niektóre pory roku. W chłodne i pochmurne dni trzeba wspierać organizm suplementami, ale czy wiesz, że dużą zawartość witaminy D mają również niektóre składniki dań? W jakich produktach spożywczych znajdziemy witaminę D? Przeczytaj i zacznij dostarczać swojemu organizmowi tę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminę.
co zawiera witaminę D

Witamina D — rola

Dlaczego witamina D jest ważna dla organizmu człowieka? Przede wszystkim odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego — dba o odpowiednie wchłanianie wapnia i fosforu. Odgrywa bardzo ważną rolę w kształtowaniu się kości w wieku niemowlęcym, a w trakcie leczenia krzywicy czy osteoporozy odgrywa kluczową rolę.

Witamina D skutecznie zapobiega nadciśnieniu, problemom z sercem oraz anemii czy cukrzycy. Wspiera także prawidłowe działanie układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.

Naturalne źródła witaminy D — co zawiera witaminę D?

Gdzie znajdziemy naturalne źródła witaminy D? Co ciekawe nawet organizm człowieka sam może ją wyprodukować pod wpływem promieniowania słonecznego. W jaki sposób? Witamina D to inaczej witamina słońca, która powstaje w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Ekspozycja skóry na słońcu każdego dnia przez przynajmniej 15 minut gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D. Niestety trudno o spędzanie takiego czasu na słońcu każdego dnia. A w zimowe dni jest to nie do zrobienia. Jak więc dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę witaminy D przez cały rok? Wystarczy dobrze zbilansowana dieta! Sprawdź, co zawiera witaminę D.

Jakie produkty zawierają witaminę D?

Witaminę D znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego. Sprawdź, które produkty spożywcze są bogate w witaminę słońca:
– tłuste ryby morskie: węgorz, łosoś, dorsz, kawior, śledź, sardynki w puszkach, tuńczyk w puszce, halibut, makrela,
– żółtka jaj,
– grzyby: shitake, kurka, pieczarki, smardze,
– żywność wzbogacona.

Zdarza się także, że witamina D jest sztucznie dodawana do niektórych produktów i wzbogaca swoim składem sery dojrzewające, sok pomarańczowy czy płatki śniadaniowe. W Polsce istnieje obowiązek dodawania witaminy D do smarowideł do pieczywa — wyjątkiem jest masło.

W jakich warzywach i owocach można znaleźć witaminę D?

Niestety w warzywach czy owocach nie znajdziemy witaminy D.

witamina d

Kiedy suplementować witaminę D? Normy witaminy D

Ważne jest, aby dostarczać witaminę D swojemu organizmowi od października do kwietnia — wtedy, kiedy nie ma słońca, które dba o prawidłowy poziom witaminy D. Najlepszy będzie tran z wątroby dorsza suplementowany każdego dnia.

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę D?

Jaka jest optymalna ilość witaminy D? Dorosły człowiek powinien każdego dnia przez cały rok otrzymywać 800-2000 IU, w zależności od masy ciała. Jedna łyżeczka oleju z wątroby dorsza zawiera około 450 IU.

Niedobór witaminy D — skutki

Czy wiesz, że niedobór witaminy D potrafi doprowadzić do wycieńczenia organizmu? Z niedoborem witaminy D wiąże się ogólne zmęczenie, bóle kości oraz częste infekcje.

Pozostałe (najczęstsze) objawy niedoboru witaminy D:
– problemy ze snem,
– problemy trawienne,
– choroby przyzębia i wypadanie zębów,
– nadciśnienie,
– słaba odporność,
– częste złamania,
– zapalenie stawów,
– osteoporoza.

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

otyłość brzuszna

Otyłość brzuszna

Otyłość brzuszna to nic innego jak nadmierne rozmieszczenie tkanki tłuszczowej

fit słodycze

Fit słodycze

Lubisz słodkie? Uważasz, że przecież każdemu należy się chwila przyjemności?

dieta wikinga

Dieta wikinga

Chcesz wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe do swojej codziennej diety i