Uprzejmie informujemy, że w dniach 30 kwietnia i 1 maja, dostawa zostanie zrealizowana łącznie. Podobnie, dostawa na 2-3 maj, również zostanie przeprowadzona w formie łączonej. Dostawa w dniu 4 maja (niedziela) nie będzie realizowana.

Czekolada dubajska – przepis na pyszną czekoladę

Dubajska czekolada

Tabliczka czekolady obficie nadziana kremem pistacjowym z dodatkiem pasty tahini robi prawdziwą furorę w świecie słodyczy. Harmonijne połączenie składników i tekstury sprawia, że świat oszalał na punkcie wykwintnego smakołyku stworzonego w samym sercu Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Za sprawą viralowych filmów na TikToku dziś zajada się nim każdy, bez względu na wiek. Cz wiesz, że ten popularny przysmak możesz stworzyć we własnym domowym zaciszu? Sprawdź, w jakie produkty musisz się zapatrzeć i… do dzieła! Zaskocz domowników i gości specjałem, który zachwyca każdym kęsem!

Jak zrobić dubajską czekoladę?

Przygotowanie czekolady dubajskiej

Pistacjowa czekolada to wyjątkowy rarytas, który zdobył ogromną popularność na całym świecie. Zachwyca egzotycznym smakiem, przemyślaną kombinacją składników i ekskluzywnym charakterem. Nic więc dziwnego, że wiele osób próbuje odtworzyć ją we własnej w kuchni. Przepis na dubajską czekoladę wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak rozpoczniesz jej przygotowanie, warto zadbać, aby mieć pod ręką wszystkie niezbędne produkty.

Składniki:

  • 160 g dobrej jakości czekolady mlecznej lub gorzkiej,
  • pasta pistacjowa,
  • jedna łyżka masła,
  • drobno posiekane pistacje.

Opcjonalnie możesz sięgnąć po jadalne złoto (jeśli chcesz przyozdobić swój smakołyk i nadać mu eleganckiego wyglądu). Ponadto do przygotowania czekolady będziesz potrzebować silikonowej foremki. Możesz to być też forma z poliwęglanu. Ważne, aby była solidna, a także odporna na uszkodzenia i działanie wysokiej temperatury.

Czekolada dubajska – prosty przepis na domową czekoladę

ciasto kataifi

Pierwszym krokiem do przygotowania specjału podbijającego serca smakoszy na całym świecie jest rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej, tak aby przyjęła płynną postać. Spód foremki wyłóż drobno posiekanymi pistacjami, a następnie wylej połowę roztopionej czekolady. Całość umieść w lodówce do zastygnięcia na około 30 minut.

Drugi etap to przyrządzenie kremu pistacjowego. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć ciasto kataifi pokrojone na mniejsze kawałki. Możesz też zastąpić je ciastem filo, ale pamiętaj, aby wcześniej pokroić je w bardzo cienkie paski. Ważne jest również, aby ciasta nie smażyć go zbyt długo. Dlatego zdejmij je z patelni, jeśli przybierze złocisty, delikatnie brązowawy kolor. Do masy dodaj pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Kakao: właściwości, zastosowanie, dawkowanie i przeciwwskazania

Wyjmij czekoladę z lodówki i wyłóż na nią przestudzony krem. Następnie wylej drugą porcję czekolady i ponownie odstaw do schłodzenia na około 60 minut. Po tym czasie aksamitny, aromatyczny i przepyszny przysmak powinien być gotowy do spożycia! Nasza propozycja podania: z filiżanką ulubionej herbaty lub kawy.

Dubajska czekolada – przepis na deser w wersji fit

Czy wiesz, że wyśmienitą dubajską czekoladę możesz przygotować również w wersji fit? Ta wiadomość na pewno przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom zdrowych i niskokalorycznych łakoci. Wystarczy, że klasyczną słodką czekoladę zastąpisz np. keto czekoladą o niskiej zawartości węglowodanów. Ten dietetyczny wyrób cukierniczy doskonale sprawdzi się do stworzenia słynnego rarytasu prosto z Emiratów, którym bez wyrzutów sumienia będą mogły zajadać się osoby na diecie niskowęglowodanowej czy redukcyjnej.

Przekąska przyrządzona przy wykorzystaniu keto czekolady nie wywoła nagłych skoków insuliny i nie sprowokuje Cię do podjadania. Co więcej, dostarczy przyjemności Twoim kubkom smakowym bez zaburzania stanu ketozy. Dajemy słowo, że to najlepszy alternatywa dla tradycyjnych słodyczy.

Skąd się wzięła i czym jest dubajska czekolada?

Twórczynią prestiżowego deseru, który dzisiaj podbija świat, jest Sarah Hamouda. Emigrantka o brytyjsko-egipskim pochodzeniu i założycielka przedsiębiorstwa Fix Dessert Chocolatier podczas ciąży zapragnęła tradycyjnego arabskiego smakołyku określanego mianem knafeh lub kunafa. To właśnie ta zachcianka sprawiła, że udało jej się stworzyć wyjątkową czekoladę z unikalnym nadzieniem, która w krótkim czasie zdobyła serca wielu miłośników słodkości.

Globalny fenomen czekolady z Dubaju tkwi przede wszystkim w starannie przemyślanej kombinacji składników: rozpływającego się w ustach kremu pistacjowego, pasty sezamowej tahini oraz chrupiącego ciasta kataifi. Podstawowym składnikiem tego uwielbianego dziś na całym świecie specjału jest oczywiście wysokiej jakości czekolada (o zawartości kakao minimum 70%): mleczna, gorzka lub biała. Istotną część deseru stanowi też nadzienie, które jest przyrządzane na bazie gładkiej, aksamitnej pasty pistacjowej.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Witamina B2: dowiedz się o wszystkich najważniejszych faktach!

W tym miejscu warto wspomnieć o procesie produkcji dubajskiego przysmaku, który jest uznawany za prawdziwe rzemiosło. Przygotowanie deseru rozpoczyna się od uprażenia pistacji i ziaren sezamu, aby wydobyć z nich pełen aromat. Następnie składniki są mielone na jednolitą masę, do której dodaje się tahini. Kolejny etap to przyrządzenie ciasta kataifi, które łączy się z nadzieniem pistacjowym. Tak przygotowany smakołyk jest umieszczany w formie wyłożonej czekoladą. Gotowe tabliczki dekoruje się barwnikami naturalnego pochodzenia, aby nadać im unikalnego wyglądu.

Jakie wyróżnia się rodzaje czekolady z Dubaju?

Czekolada

Połączenie chrupiącego ciasta kataifi z kremem pistacjowym i luksusową czekoladą doczekało się wielu różnych wariantów, co czyni ten smakołyk jeszcze bardziej atrakcyjny dla wielbicieli nietuzinkowych łakoci. Oto kilka najpopularniejszych rodzajów czekolady z Dubaju:

  • czekolada w płynieapój o smaku czekolady z kremem pistacjowym to prawdziwy hit w sieci; często serwuje się go z dodatkiem przypraw takich jak cynamon, kardamon lub gałka muszkatołowa,
  • praliny z nadzieniem – małe, eleganckie czekoladki wypełnione po brzegi aksamitnym kremem pistacjowym nie tylko świetnie wyglądają, ale i smakują,
  • czekoladowe trufle – luksusowe, ręcznie wykonane trufle z czekolady i pysznego kremu z pistacji to kolejne wyjątkowe słodycze inspirowane deserem ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

Jak się więc okazuje, na fali popularności specjału stworzonego w dubajskiej manufakturze Fix Dessert Chocolatier do tej pory powstało wiele pysznych smakołyków. Wszystkie stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia i niebanalną propozycję na pyszny deser na każdą okoliczność.

Dubajska czekolada – gorący trend w świecie słodyczy, który przeniesie Cię w egzotyczne klimaty!

Mamy nadzieję, że wykorzystasz przepis na czekoladę dubajską i trend, który jakiś czas temu zawojował media społecznościowe, pojawi się również w Twoim domu. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, do przygotowania tego egzotycznego smakołyku możesz użyć nie tylko pasty pistacjowej, ale także wielu innych składników. W tym przypadku świetnie sprawdzi się np. szafran, który nada przekąsce wyjątkowego, korzennego smaku. Możesz też sięgnąć po goździki, cynamon, daktyle lub ulubione orzechy: migdały, orzechy włoskie, laskowe. Takie połączenie smaków dostarczy Ci nowych, ekscytujących doznań kulinarnych i przeniesie Cię w bliskowschodnie klimaty.

Autor: Redakcja Zdrowy Catering. Artykuł napisany przy współpracy z dietetykiem – Weroniką Knapczyk.

Inne ciekawe wpisy:

dieta 1500 kcal

Dieta 1500 kcal

Dieta 1500 kcal uważana jest za najbardziej uniwersalną dietę odchudzającą.

dieta wikinga

Dieta wikinga

Chcesz wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe do swojej codziennej diety i