Rozpocznij Nowy Rok z naszym cateringiem dietetycznym! Zamów o 10% taniej z kodem 2023

Czerwona herbata – właściwości

Czerwona herbata — w Chinach określana jako smocza herbata, to napój o wielu cennych właściwościach dla organizmu. Kiedyś była codziennym napojem Polaków, dziś ponownie odkrywamy jej pozytywny wpływ. Dlaczego warto pić czerwoną herbatę i jak ją parzyć, aby wydobyć z niej to, co najlepsze? Podpowiadamy!
czerwona herbata właściwości

Herbata czerwona — aromatyczny napar

Czerwona herbata to napój znany już od dawna, jednak bardzo niedoceniany. Jest jedną z najbardziej aromatycznych herbat na świecie. Po zaparzeniu ma mocno brunatną barwę oraz korzenno-ziemny zapach i cierpki smak. Istnieje kilka gatunków tej herbaty, ale wszystkie produkowane są w Chinach, Japonii lub Tajwanie. Im dłuższy czas leżakowania takiej herbaty, tym lepsza, smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Najdroższe herbaty leżakują nawet 50 lat.

Czerwoną herbatę pozyskuje się z tych samych liści, co herbatę zieloną, białą czy czarną. Różnica polega na tym, że liście czerwonej herbaty poddawane są procesowi fermentacji, dzięki któremu mają tak bogaty korzenny smak. Fermentacja przerywana jest dopiero wtedy, gdy listki staną się delikatnie czerwone, jednak w czerwonej herbacie zachodzi ona szybciej, niż w czarnej.

Gatunki czerwonej herbaty

Przedstawiamy odmiany czerwonej herbaty, z których najpopularniejszą jest herbata pu erh.

  • herbata pu erh: najlepsza dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów — przez zawartość polifenoli wpływających pozytywnie na układ trawienny,
  • herbata oolong: znana jest z łagodnego smaku i intensywnego aromatu i dostarcza dużej dawki kofeiny,
  • herbata puszong: inaczej herbata jaśminowa o złotej barwie, smakiem przypomina połączenie zielonej herbaty z herbatą oolong.

Istnieje jeszcze herbata rooibos, ale zdania, czy jest ona czerwoną herbatą, są podzielone. Pozyskiwana jest z liści czerwonokrzewu afrykańskiego. Wykazuje podobne właściwości co czerwona herbata, ma delikatny aromat i lekko miodowy smak.

Jak parzyć czerwoną herbatę, aby zachować jej cenne właściwości?

Picie herbaty czerwonej ma wiele pozytywnych właściwości prozdrowotnych, ale aby doświadczyć jej pozytywnego wpływu na organizm, należy ją odpowiednio przyrządzić. Parzenie czerwonej herbaty nie powinno sprawić żadnego problemu. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to, że liście czerwonej herbaty (około dwóch łyżeczki) należy zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i zaparzać ją przez około 4 minuty — nie więcej. Tylko wtedy zachowasz cenne składniki czerwonej herbaty: silne przeciwutleniacze, kofeinę, fluor, mangan i wiele innych. Ciekawostką jest, że liście czerwonej herbaty można zaparzać 3, a nawet 5 razy, wydłużając nieco czas parzenia.

Herbata czerwona — czy wspomaga odchudzanie?

Czy czerwona herbata odchudza? Tak — wspomaga spalanie tłuszczu i okazuje się najlepszym przyjacielem w diecie odchudzającej. Wykazuje właściwości odchudzające, ponieważ zawiera polifenole, które regulują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie.

Kiedy działa najefektywniej? Znamy najlepszy sposób! Pij filiżankę czerwonej herbaty pół godziny po każdym posiłku, a efekty powinny być szybko zauważalne. Oczywiście czerwona herbata może jedynie wspomóc i przyspieszyć proces odchudzania, ale to nadal zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta oraz regularna aktywność fizyczna odgrywa kluczową rolę.

właściwości czerwona herbata

Prozdrowotne właściwości czerwonej herbaty:

  • wykazuje działanie pobudzające — idealna na zmęczenie,
  • działa antystresowo,
  • pomaga zwalczać infekcje,
  • oczyszcza organizm,
  • zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • podnosi ciśnienie krwi,
  • łagodzi przebieg trądziku i innych problemów z cerą,
  • chroni zęby przed próchnicą.

Ile można pić czerwonej herbaty dziennie?

Regularne spożywanie czerwonej herbaty — od 3 do 6 filiżanek dziennie pozytywnie wpłynie na zdrowie. Jednak jej nadmiar może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne. Sprawdź dlaczego!

Skutki uboczne picia czerwonej herbaty

Czerwona herbata zawiera dosyć duże stężenie kofeiny — jej nadmiar może powodować podnoszenie ciśnienia krwi, kołatanie serca, drżenie rąk i nadpobudliwość. Smoczy napój ma również działanie moczopędne, dlatego w dużej ilości może przyczynić się do odwodnienia. Oprócz tego zbyt duża ilość wypitej czerwonej herbaty może objawić się nudnościami, wymiotami i biegunką.

Czy można pić czerwoną herbatę w ciąży? Przeciwwskazania

W czasie ciąży oraz laktacji niewskazane są napary z suszonych liści krzewu herbacianego. Najważniejsze jest to, że czerwona herbata ma w sobie kofeinę, a kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny spożywać więcej niż 300 mg kofeiny na dzień. Dodatkowo przez zawartość polifenoli, smoczy napój może utrudniać wchłanianie żelaza i kwasu foliowego. Jeśli zdecydujesz się na picie czerwonej herbaty w tym okresie, odczekaj 2 godziny po jedzeniu.

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

dieta 1000 kcal

Dieta 1000 kcal

Dieta 1000 kcal to jedna z najpopularniejszych diet, po które

prawidłowa waga

Prawidłowa waga

Prawidłowa masa ciała jest kluczowa dla zdrowia oraz dobrego samopoczucia

dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa

Wątroba pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, dlatego należy