Ze względu na awarię infolinii, prosimy o kontakt mailowy na adres kontakt@zdrowycatering.pl

Amarantus — co to?

Amarantus (inaczej szarłat wyniosły — nazywany zbożem XXI wieku) to jeden z najpopularniejszych zbóż rzekomych. Na dodatek to jeden z najstarszych gatunków zboża i jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Jeszcze do niedawna był niedoceniany — głównie stosowany przez Azteków, Majów i Inków. Do Europy trafił dzięki Kolumbowi, jednak na początku amarantus przez długi czas był jedynie ozdobą ogródków. Jak wpływa na organizm człowieka? Czy warto prowadzić go do codziennej diety i w jaki sposób go przyrządzać? Podpowiadamy.
amarantus co to

Amarantus — właściwości lecznicze

Jak rozpoznać otyłość brzuszną? Najszybszym sposobem będzie pomiar obwodu pasa. Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, więcej niż 94 cm w przypadku mężczyzn i więcej niż 80 cm w przypadku kobiet w obwodzie oznacza otyłość brzuszną, która zwiastować może poważne problemy ze zdrowiem. Nagromadzenie tkanki tłuszczowej na brzuchu dotyczy dorosłych, ale niestety również coraz częściej dzieci i to w różnym wieku. Otyłość nie minie samoistnie — tutaj istotna jest szybka diagnoza i natychmiastowa reakcja.

Otyłość brzuszna — przyczyny

Ziarna amarantusa zawierają bardzo dużo istotnych składników mineralnych, białka, egzogenne aminokwasy, dlatego jego zawartość w diecie może pozytywnie wpłynąć na organizm. Są idealnym dodatkiem do codziennej diety ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Na dodatek są bardzo sycące (przez zawartość błonnika pokarmowego), przy niskiej zawartości kalorii — odpowiednie dla osób, które się odchudzają. Osoby, które są na diecie bezglutenowej, powinny również sięgać po amarantus, ponieważ ten nie zawiera glutenu.

Wartość prozdrowotna nasion szarłatu. Amarantus:

  • jest dobrym źródłem wapnia,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • wspomaga pracę jelit,
  • jest bogatym źródłem witamin z grupy B,
  • ma silne właściwości antyoksydacyjne,
  • regeneruje i pomaga wrócić do zdrowia po przebytej chorobie.

W przemyśle najbardziej znanym jest amarantus ekspandowany (popping), który można bez problemu znaleźć w każdym sklepie spożywczym z działem bio, w drogeriach czy aptekach.

Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jak wygląda dzisiejsza uprawa amarantusa?

Amarantus na większą skalę uprawia się w Ameryce Północnej i Południowej, w Azji oraz w Afryce. W Polsce mamy śladowe ilości upraw tego typu. Lubelszczyzna wyprzedza wszystkie regiony naszego kraju, ponieważ to tam znajduje się ponad 90% upraw.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Zalety cateringu dietetycznego - co daje dieta pudełkowa?

Amarantus to nie tylko roślina, która ma działanie prozdrowotne. Jej masowa uprawa miałaby kluczowe znaczenie dla naszego ekosystemu, ponieważ roślina ta pochłania dwukrotnie więcej dwutlenku węgla niż inne. W przyszłości uprawa nasiona amarantusa może okazać się zbawienna dla przeciwdziałania skutkom efektu cieplarnianego.

Ubogacenie codziennej diety amarantusem

Nasiona amarantusa przed spożyciem należy ugotować w lekko słonej wodzie. Po poddaniu przeróbce termicznej można stosować je jako dodatek do wielu posiłków. Amarantus nadaje wyśmienity orzechowy smak posiłkom, dlatego świetnie sprawdzi się też do wypieków. Mąka z szarłatu poprawia jakość wypieków — słodkich i słonych.

amarantus

Jak wykorzystać w diecie nasiona amarantusa? Przepisy

Amarantus ma jadalne jedynie jasnobrązowe nasiona. Po ugotowaniu nadają się doskonale do sałatek, sosów, jogurtów czy zup. Poniżej ciekawe propozycje, jak wykorzystać nasiona amarantusa w kuchni. Przepisy na te posiłki znajdziesz bez problemu i to w różnych wersjach — wybierz to, co najbardziej Ci odpowiada!

Pomysły na potrawy z amarantusem — od pełnowartościowych posiłków po szybkie i pożywne przekąski:

  • kotlety z amarantusem oraz mięsem z indyka,
  • sałatka z amarantusem i kurczakiem,
  • pasztet warzywny z amarantusem i soczewicą,
  • placki z ziaren amarantusa z dynią i jabłkiem,
  • amarantusianka (owsianka z amarantusa) z owocami i orzechami,
  • jogurt owocowy z ekspandowanymi zbożami,
  • amarantusowe babeczki ze śliwkami.

Czy amarantus może zaszkodzić? Dawkowanie

Amarantus zyskuje na popularności, dlatego wiele osób zadaje sobie pytanie, czy jest jakaś dzienna dawka spożycia tego produktu. Otóż nie. Najlepiej, jeśli amarantus będzie traktowany jako zamiennik produktu, który zawiera dużą ilość węglowodanów. To także dobry alternatywa dla wszelkich produktów zbożowych.

Niezwykle rzadkie skutki uboczne spożywania amarantusa:

  • zaostrzenie dolegliwości w przypadku kamicy nerkowej lub żółciowej (przez zawartość szczawianów),
  • może wywołać alergie, ale o łagodnych objawach.

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

żelazo w diecie

Żelazo w diecie

Żelazo to mikroelement, który jest jednym z najważniejszych składników mineralnych,