Rozpocznij Nowy Rok z naszym cateringiem dietetycznym! Zamów o 10% taniej z kodem 2023

Chlorella: co powinno się o niej wiedzieć?

Chlorella

Chlorella jest zaliczana do „superfoods”. A to wyjaśnia, dlaczego np. suplementy diety (bazujące na tej aldze) są tak popularne. Chcesz poznać więcej informacji? Zapoznaj się z poniższym poradnikiem i sprawdź wszystkie kluczowe fakty!

Co to jest chlorella?

Chlorella to zielona alga. Preparat pochodzi z Azji (a konkretnie z Korei Południowej). Alga została zaliczona do „superfoods” ze względu na udowodnione działanie pod kątem naszego zdrowia. Naukowcy są nawet zdania, że ta roślina gwarantuje w praktyce wszystkie niezbędne składniki odżywcze!

Nazwa nie jest przypadkowa. W końcu ma związek z chlorofilem, czyli zielonym barwnikiem. Chlorella jest rośliną jednokomórkową. Eksperci zwracają uwagę, że najpopularniejszym gatunkiem tej algi jest zaś „Chlorella Vulgaris”. 

Co znajduje się w składzie chlorelli? Są to przede wszystkim:

  • chlorofil
  • białko
  • witaminy (np. kwas foliowy, witamina A, witamina C, witamina E)
  • składniki mineralne (np. wapń, potas, żelazo, cynk, magnez, fosfor, mangan, selen i jod)
  • luteina
  • kwasy tłuszczowe GLA
  • kwasy nukleinowe
  • astaksantyna
  • zeaksantyna

Każdego z Was powinno zainteresować, że chlorella ma nie tylko liczne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim są one sprawdzone! W końcu ta roślina została bardzo dokładnie przebadana „wzdłuż i wszerz”.

Bardzo istotnym składnikiem jest m.in. chlorofil. Bez niego każda roślina traci wiele cennych właściwości (m.in. właśnie pod kątem optymalnego funkcjonowania organizmu). Jaka jest budowa chlorofilu? Na tej płaszczyźnie jest ona podobna do czerwonego barwnika krwi.

Kobieta szuka w internecie, czym charakteryzuje się chlorella. 

Chlorella: kiedy warto stosować?

W jakich sytuacjach zdecydować się na suplementy bazujące na tym środku? Szczególne znaczenie ma tutaj chlorofil. Ten składnik m.in. dobrze wpływa na parametry krwi, które stają się lepsze. Dodatkowo można liczyć na oczyszczenie jej z rozmaitych, szkodliwych toksyn (dzięki temu łatwiej można je wyeliminować ze swojego organizmu).

Lubisz sport? Jesteś osobą aktywną fizycznie? Niestety, czasami uprawianie rozmaitych dyscyplin wiąże się z ranami. W tej sytuacji pomaga chlorofil. Dzięki temu związkowi rany goją się bowiem o wiele szybciej.

Naukowcy zwracają uwagę, że chlorella dobrze oddziałuje na pracę nadnerczy i tarczycy. Jeśli masz kłopoty na tym polu, to warto zastanowić się nad suplementacją.

W aldze nie brakuje m.in. witamin oraz składników mineralnych. Są to cenne elementy, bez których nie można liczyć na optymalne zdrowie. Komu jest szczególnie polecana chlorella? Np. weganom i wegetarianom. A to dlatego, że mamy tutaj dobrej jakości białko (w 100 g tego produktu znajduje się około 60 g białka).

Chlorella sprzyja zwiększeniu produkcji białych krwinek, które są odpowiedzialne za walkę z niechcianymi bakteriami oraz wirusami.

Nie brakuje także witaminy C. Jakie są jej najistotniejsze właściwości? Przeważnie ludzie kojarzą tę witaminę z poprawą działania układu immunologicznego. A dzięki temu m.in. rzadziej chorujemy. Jak jeszcze pomaga witamina C? Kwas askorbinowy prowadzi do obniżenia poziomu ciśnienia krwi i wspomaga funkcjonowanie układu krążenia. To także skuteczny przeciwutleniacz, który z powodzeniem zwalcza wolne rodniki (a te w nadmiarze przyczyniają się np. do powstawania nowotworów).

Bardzo istotne jest żelazo. Z tego względu chlorella jest rekomendowana osobom, które np. zmagają się z anemią. To groźna przypadłość, która wpływa negatywnie na wiele obszarów codziennego życia. Anemia objawia się przede wszystkim zmęczeniem. Przez nią trudno jest funkcjonować na odpowiednich obrotach. Zarówno w domu, mieszkaniu, jak i firmie… Anemia wpływa także negatywnie na wygląd (chodzi np. o podkrążone oczy, bladą cerę itp.).

Zawarte w tej aldze żelazo nie tylko eliminuje anemię (albo działa tak, że nie jest ona aż tak bardzo odczuwalna). Dodatkowo ten pierwiastek to istotny składnik mioglobiny, czyli białka występującego w mięśniach. Żelazo dobrze działa na metabolizm cholesterolu i sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji, które są zawarte w wątrobie. Na co jeszcze można liczyć? Nie każdy wie, ale żelazo odpowiada za efektywne zwalczanie bakterii i wirusów oraz wsparcie pracy układu nerwowego.

Chcesz w końcu oczyścić organizm? Porządnie, szybko i zarazem bezpiecznie? Chlorella to zatem „strzał w dziesiątkę”. W końcu wykazuje ona stosowne właściwości na tym polu. Ta alga ma odpowiednie zdolności pod kątem wiązania i równocześnie usuwania substancji, które są szkodliwe. Mowa tutaj m.in. o metalach ciężkich (np. rtęć, kadm, ołów), toksynach, alkoholu, pestycydach itd.

Dodatkowo chlorella ma właściwości obronne. Dzięki tej aldze szkodliwe substancje są trzymane z dala od organizmu.

Kiedy jeszcze zdecydować się na to rozwiązanie? Chlorella jest rekomendowana w przypadku rozmaitych dolegliwości ze strony układu pokarmowego (chodzi np. o systematycznie występujące gazy, zaparcia, wzdęcia, zapalenia błony śluzowej jelit itp.). Oczywiście, każdy przypadek jest inny. Jeśli zatem borykasz się z takimi kłopotami, to najpierw spytaj się swojego gastrologa, czy np. suplementy z chlorellą Ci nie zaszkodzą.

Alga pomaga także w przypadku nieświeżego oddechu i nadmiernej potliwości.

Kobieta - z bardzo bladą cerą - zaczyna stosować suplementy z chlorellą, aby pozbyć się anemii. 

Chlorella: skutki nadmiaru

Generalnie chlorella jest dobrze tolerowana przez organizm. Wybierając jednak suplementy diety trzeba pamiętać o kilku najważniejszych zasadach.

Po pierwsze, decyduj się na suplementy diety po konsultacji z lekarzem. Nawet jeśli teraz jesteś w 100% zdrowa/zdrowy. Jeżeli zaś na coś chorujesz, to wizyta u lekarza jest Twoim obowiązkiem! Aby po prostu sobie niepotrzebnie nie zaszkodzić.

Po drugie, wybieraj jedynie suplementy diety od sprawdzonych firm. Zwracaj uwagę na obecność na rynku oraz na opinie (zarówno od ekspertów, jak i samych klientów). Pamiętaj, że najniższa cena to najprawdopodobniej najsłabsza jakość.

W czasie selekcji zwróć uwagę na to, że chlorella zawiera dużo celulozy. W efekcie organizm może mieć problem z jej odpowiednim trawieniem. Aby uniknąć takich sytuacji wybieraj suplementy, w których ściany komórkowe chlorelli są właściwie rozdrobnione.

Po trzecie, przestrzegaj dawek, które są rekomendowane przez producentów suplementów diety z chlorellą. Warto zauważyć, że na rynku możesz zaś znaleźć rozmaite produkty (np. tabletki, proszek).

Często producenci zalecają, aby np. klienci spożywali 2 tabletki, ale 3 razy dziennie (łącznie 6 tabletek). Nie decyduj się na większe dawki, aby nie narazić własnego zdrowia na szwank.

Istotny jest też czas trwania suplementacji. Rekomenduje się, aby chlorella nie była spożywana dłużej niż 2 miesiące. Potem warto zrobić sobie przerwę.

Jeśli będziesz stosować się do tych wskazówek, to ograniczysz ryzyko pojawienia się skutków ubocznych tak naprawdę do minimum.

Z czym w razie czego trzeba się mierzyć?

  • bóle brzucha
  • kiepskie samopoczucie
  • wzdęcia
  • biegunki
  • gazy
  • uczucie ociężałości
  • reakcje alergiczne
  • efekt światłouczulający (przede wszystkim w przypadku osób, które są wrażliwe na słońce)
Kobieta w sklepie zastanawia się, jakie suplementy z chlorellą warto wybrać.

Chlorella: jakie są przeciwwskazania do stosowania?

Zazwyczaj rozmaitych suplementów diety nie mogą przyjmować kobiety w ciąży i karmiące matki. Jak to jest tutaj? Jesteś zainteresowana? W takim razie musisz koniecznie spytać się o to zagadnienie swojego lekarza. Fachowiec przeanalizuje Twój przypadek i da „zielone” albo „czerwone” światło. Warto zaś wspomnieć, że w czasie ciąży pojawiają się m.in. anemia, rozmaite obrzęki i nadciśnienie.

Kto jeszcze powinien być bardzo ostrożny? Osoby w tym momencie na coś chorujące i przyjmujące określone medykamenty. Np. eksperci zaznaczają, że chlorella może przyczyniać się do słabszego działania leków antyzakrzepowych. A to bardzo groźne!

W składzie chlorelli nie brakuje jodu. W związku z tym taki suplement diety może zaszkodzić osobom, które są chore na Hashimoto.

Bardzo ostrożne powinny być osoby chorujące na schorzenia autoimmunologiczne (np. chodzi o wrzodziejące zapalenie jelita grubego, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów). W końcu chlorella powoduje, że układ immunologiczny jest bardziej aktywny (a to – w przypadku tych chorób – jest niepożądane).

Babcia czyta artykuł na temat tego, kto nie może stosować chlorelli. 

Czy w zestawach pudełkowych znajduje się chlorella? 

Chlorella może być dostarczana do organizmu dzięki kilku metodom (np. tabletki, proszek). Jeśli chodzi o profesjonalne firmy cateringowe, to nie zawsze jest ona stosowana. Czasami bowiem klient nie może spożywać takiej algi, bo przyjmuje leki przeciwzakrzepowe itp. W takiej sytuacji usługobiorca otrzymuje dietę pudełkową bez tego składnika.

Jeżeli fachowcy (np. kucharze) mają pewność, że chlorella nie zaszkodzi danej osobie (a jej pomoże), to dodają ją np. do rozmaitych koktajli (warzywnych i owocowych), sosów, czy deserów itd.

Należy pamiętać, że chlorella może nadać posiłkom nieco rybnego posmaku, który nie każdemu pasuje. Klient powinien zatem zgłosić taką uwagę (najlepiej przed zamówieniem pierwszego zestawu pudełkowego).

Kucharz przygotowuje zestawy pudełkowe i dodaje do nich odpowiednie dawki chlorelli. 

Chlorella: co powinno się o niej wiedzieć? Podsumowanie

Chlorella jest zaliczana do kategorii „superfoods”, czyli do produktów mających wiele pozytywnych właściwości. Ta zielona alga pochodzi z Korei Południowej.

Chlorella to roślina jednokomórkowa. Najpopularniejszym gatunkiem jest „Chlorella Vulgaris”.

Co zawiera ta alga? Są to m.in.: chlorofil, białko, rozmaite witaminy (np. kwas foliowy, witamina A, witamina C), składniki mineralne (np. wapń, potas, żelazo, cynk i jod), luteina i kwasy tłuszczowe GLA.

Chlorofil np. poprawia parametry krwi i przyspiesza gojenie się ran. Chlorella dobrze też działa na pracę nadnerczy i tarczycy itd.

Jest polecana weganom, wegetarianom, osobom chorującym na anemię (m.in. ze względu na obecność żelaza) i takim, które chcą skutecznie oczyścić swój organizm (np. z toksyn).

Uważnie wybieraj suplementy diety z chlorellą, a następnie przestrzegaj dawek, które są rekomendowane przez producentów.

Najlepiej, aby jednorazowa suplementacja trwała maksymalnie 2 miesiące (potem trzeba zrobić sobie przerwę).

Ewentualne skutki uboczne to np.: złe samopoczucie, bóle brzucha, wzdęcia, reakcje alergiczne i efekt światłouczulający.

Kiedy należy być ostrożnym pod kątem ewentualnej suplementacji? Chodzi m.in. o osoby chore i przyjmujące pewne leki (np. przeciwzakrzepowe). Bardzo ważna jest konsultacja ze swoim lekarzem (przed zakupami)!

Jeśli chodzi o najlepsze podmioty cateringowe, to stosują one wysokiej jakości chlorellę we właściwych ilościach.

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

żelazo w diecie

Żelazo w diecie

Żelazo to mikroelement, który jest jednym z najważniejszych składników mineralnych,

czym jest stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny to zaburzenie równowagi między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami.

fit słodycze

Fit słodycze

Lubisz słodkie? Uważasz, że przecież każdemu należy się chwila przyjemności?