Ze względu na awarię infolinii, prosimy o kontakt mailowy na adres kontakt@zdrowycatering.pl

Dieta na obniżenie ciśnienia

Nadciśnieniem tętniczym nazywa się stan, w którym ciśnienie skurczowe i/lub rozkurczowe są wyższe od ogólnie ustalonej normy. Osoby z nadciśnieniem powinny stosować odpowiednią dietę. Ma to związek przede wszystkim ze zmianą dotychczasowych nawyków żywieniowych. Zdrowa dieta przy nadciśnieniu tętniczym jest najlepszym sposobem na długie życie. Jakie produkty powodują obniżenie ciśnienia? Co jeść, by poradzić sobie z nadciśnieniem? Sprawdź i zastosuj! Zmień swoje życie i zadbaj o swoje zdrowie już dziś.
dieta na obniżenie ciśnienia

Nadciśnienie tętnicze — przyczyny i objawy

Wysokie ciśnienie wliczyć można w choroby układu sercowo-naczyniowego. Nadciśnienie tętnicze występuje wtedy, gdy wynik ciśnienia krwi jest większy niż 140/90 mm Hg (pierwsza liczba to wynik ciśnienia skurczowego, a druga rozkurczowego). Smutną prawdą jest, że wysokie ciśnienie jest przyczyną wielu zgonów na świecie każdego roku — można więc zaliczyć je do chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Leczenie nadciśnienia tętniczego jest długim etapem i skupia się na eliminowaniu lub zapobieganiu gorszych powikłań.

Co można zaobserwować we wczesnym stadium choroby?

  • kołatanie serca,
  • zaburzenia widzenia,
  • krwotoki z nosa,
  • szumy w uszach,
  • uczucie pulsowania i ciągłego zmęczenia.

Późno wykryte nadciśnienie może powodować nawet:

  • zawał serca,
  • udar mózgu,
  • wylew,
  • miażdżycę,
  • niewydolność serca i nerek.

Należy pamiętać, że po zdiagnozowaniu, że cierpi się na nadciśnienie tętnicze, leczenie powinno przebiegać z różnych stron i przede wszystkim w porozumieniu z lekarzem specjalistą! Zdrowa dieta i wprowadzenie nowych nawyków żywieniowych jest wskazana. Oprócz tego aktywność fizyczna, a także odstawienie wszelkiego rodzaju używek. Natomiast to tylko dodatki, które wspomogą leczenie i przyspieszą powrót do zdrowia. Pacjenci niestety wykrywają problemy z nadciśnieniem tętniczym zazwyczaj już w zaawansowanym stadium, stąd trzeba działać szybko i wielotorowo.

Obniżenie ciśnienia krwi za pomocą diety — co jeść?

Nadciśnienie dieta – w przypadku nadciśnienia trzeba wybrać dietę, która redukuje nadmierną masę ciała i skutecznie obniża ciśnienie krwi. Osoby z nadciśnieniem powinny skupić się na lekkostrawnej diecie, bogatej we wszystkie składniki odżywcze.

Podstawą powinny być warzywa i owoce, a także soki owocowe i warzywne, które dostarczają organizmowi niezbędnych witamin. Według przeprowadzonych badań należy jeść także produkty, w których jest najwięcej potasu — na przykład jest on w cytrusach, pestkach słonecznika, warzywach liściastych. Owoce i warzywa, które zawierają potas, sprawiają, że naczynia krwionośne rozluźniają się i dzięki temu serce pompuje krew zdecydowanie wolniej, czyli obniża ciśnienie. Dodatkowo, zwiększona ilość spożycia potasu obniża ciśnienie skurczowe. Spożycie potasu przyspiesza także wydalanie soli, którą trzeba jak najbardziej ograniczyć, bowiem przynosi wymierne korzyści i zalecane jest całkowite wykluczenie jej z diety. Sól dietetyczna będzie doskonałym zamiennikiem — nie zawiera sodu, którego nadmierne spożycie w dużej mierze przyczynia się do wysokiego ciśnienia tętniczego.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Alkohol a odchudzanie

Osoby z nadciśnieniem powinny również wybierać zdrowe tłuszcze roślinne — dobra będzie oliwa z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno, olej kokosowy nierafinowany, a także awokado czy orzechy włoskie. Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są także ryby, owoce morza. Ograniczenie soli to absolutny obowiązek! Można spożywać także chude mięso, na przykład drób. Jedną z ostatnich składników, które obniżają ciśnienie krwi, są produkty zbożowe, a dokładnie pełnoziarniste produkty zbożowe — głównie pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane. Ważne w zdrowej diecie są także produkty mleczne, jaja i nabiał, ale trzeba uważać na cukier — wybieraj tylko takie produkty jak kefir, jogurt naturalny, twaróg, maślanka. Pamiętaj też o odpowiednim nawodnieniu organizmu – 2 litry wody (gazowanej lub niegazowej) to absolutne minimum! Możesz pić również herbatę (czarną, zieloną, owocową) oraz napary z ziół. Kawę czarną lepiej zamień na zbożową.

tania dieta

Na jaką dietę się zdecydować?

Jaką dietę wybrać, by obniżyć ciśnienie tętnicze? Ważne jest, by każde posiłki były lekkostrawne! Można pomyśleć także nad dietą śródziemnomorską — są to bowiem lekkie posiłki. Na początku swojej drogi z dietą na nadciśnienie pomocny może okazać się Zdrowy Catering. Dieta pudełkowa nauczy Cię, co możesz jeść, żeby obniżyć ciśnienie. Przygotowaliśmy dla Ciebie dietę wege, która zawiera lekkie dania, obniżające ciśnienie. W menu znajdziesz wszystkie produkty, które wspomnieliśmy wcześniej, jako te dobre w walce z nadciśnieniem.

Jakich produktów unikać — co podnosi ciśnienie krwi?

Co powinno się wyrzucić z codziennego menu? Wszystko, co niezdrowe! Należy się nauczyć czytać etykiety w sklepach, by dokładnie sprawdzać skład. W gotowych daniach, sprzedawanych w sklepach jest pełno niezdrowej soli. Sól kuchenną (dokładnie chlorek sodu) trzeba bezwzględnie ograniczyć. Cukru też unikaj. Stosując się do tych zasad, nie można jeść słonych paluszków, orzeszków ziemnych, chipsów, słodyczy, gotowych sosów i posiłków — to wszystko podnosi ciśnienie krwi! Jedz więc jak najmniej przetworzonej żywności, nie kupuj także żółtego serca. Unikać musisz też tłustych mięs. Osoby, dla których liczy się szybkie obniżenie ciśnienia, muszą całkowite ograniczenie spożycia alkoholu i sięgania po innego rodzaju używki.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Jagody goji: co warto o nich wiedzieć? 

Dieta we współpracy z dietetykiem

Osoby, które chorują na nadciśnienie, powinny także pamiętać o aktywności fizycznej – mogą to być krótkie i lekkie aktywności, jak spacer czy jazda na rowerze. Pół godzinki dziennie wystarczy, by poczuć się lepiej i naładować się energią na resztę dnia. Jeśli nadal nie wiesz, jaką dietę wybrać, jak rozpocząć swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem, możesz skontaktować się z naszym dietetykiem. Catering dietetyczny to proces dostarczania konsumentom żywności w formie spełniającej wymagania diety np. w chorobach układu krążenia. Odbywa się to często poprzez dostarczanie żywności o niższej zawartości tłuszczu, cukru i soli. Fit Catering  może być wykorzystywany do pomocy osobom o określonej diecie, takiej jak weganizm czy diety bezglutenowe. Może być również stosowany do dostarczania zdrowych potraw osobom, które starają się schudnąć lub mają inne obawy związane z odżywianiem. Skorzystaj z darmowej porady specjalisty ds. żywienia, który wytłumaczy Ci, jak skutecznie wprowadzić w swoje życie dobre nawyki żywieniowe. Wspólnie obliczycie też Twoją dzienną kaloryczność — diety obniżające ciśnienie powinny być lekkie i prowadzić do redukcji masy ciała, dlatego musisz znać swój wskaźnik masy ciała. Trzymamy za Ciebie kciuki. Zdrowie jest najważniejsze!


Zamawiam pyszną dietę!

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy: